Kolejna pyszna propozycja na zbliżające się Boże Narodzenie :-)
Słodkie i urocze ciasteczka cynamonowe, w których wycinanie można zaangażować nasze pociechy. Gwarantowana dobra zabawa i satysfakcja :-)
Ciasteczka, na które przepis znalazłam w książce Jana Czernikowskiego, są aromatyczne i bardzo kruche. Po pieczeniu najlepiej je wystudzić i przechowywać w ściśle zamkniętym pojemniku. Autor przepisu w składnikach podaje masło, ja użyłam pół na pół i masła, i smalcu, przez co ciasteczka wyszły wyjątkowo kruche i smaczne.
Gwiazdeczki cynamonowe
z przepisu Jana Czernikowskiego
" Ciastka, ciasta, ciasteczka''
składniki:
500 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła *
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
100 g mączki migdałowej
dodatkowo:
rozkłócone 2 jajka
Przygotowanie:
Mąkę i proszek przesiewamy nad dużym naczyniem. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto.
Dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy ciasteczka foremką i wykładamy je na blaszkę, zostawiając 2-3 cm odstępu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 12-13 minut w 180 stopniach Celsjusza, program góra-dół. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowujemy w naczyniu szczelnie zamkniętym
Słodkie i urocze ciasteczka cynamonowe, w których wycinanie można zaangażować nasze pociechy. Gwarantowana dobra zabawa i satysfakcja :-)
Ciasteczka, na które przepis znalazłam w książce Jana Czernikowskiego, są aromatyczne i bardzo kruche. Po pieczeniu najlepiej je wystudzić i przechowywać w ściśle zamkniętym pojemniku. Autor przepisu w składnikach podaje masło, ja użyłam pół na pół i masła, i smalcu, przez co ciasteczka wyszły wyjątkowo kruche i smaczne.
Gwiazdeczki cynamonowe
z przepisu Jana Czernikowskiego
" Ciastka, ciasta, ciasteczka''
składniki:
500 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g masła *
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cynamonu
100 g mączki migdałowej
dodatkowo:
rozkłócone 2 jajka
Przygotowanie:
Mąkę i proszek przesiewamy nad dużym naczyniem. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto.
Dzielimy na 8 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy ciasteczka foremką i wykładamy je na blaszkę, zostawiając 2-3 cm odstępu. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 12-13 minut w 180 stopniach Celsjusza, program góra-dół. Po upieczeniu i wystudzeniu przechowujemy w naczyniu szczelnie zamkniętym
W sam raz trafiłam znaczy się, bo właśnie poszukuję świątecznych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńCudowne! z pewnością skorzystam z przepisu, nie ma świąt bez ciasteczek! :)
OdpowiedzUsuńSą super, o takich własnie myślałam żeby zrobic na święta
OdpowiedzUsuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńI teraz mam problem czy zrobić ciasteczka czy świąteczne węgierskie ciasto :D
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńJak świątecznie, mniam :>
OdpowiedzUsuńpychotki!
OdpowiedzUsuńA czy można pominąć mączkę migdałową czy jest niezbędna?
OdpowiedzUsuńNie wiem bo nie próbowałam.
Usuń