link
facebook login BAYADERKA : Bruschetta z karmelizowaną gruszką, Camembert, szynką Serano i rukolą. Chleb gryczany z orzechami włoskimi.

wtorek, 28 sierpnia 2012

Bruschetta z karmelizowaną gruszką, Camembert, szynką Serano i rukolą. Chleb gryczany z orzechami włoskimi.






Wobec pysznego polaczenia karmelizowanych gruszek z cieplym serem Camembert, dobra wedlina, rukola i odbrobina winegretu, nikt nie powinien przejsc obojetnie :)
Ta bruschetta rozplywa sie w ustach.
Specjalnie upieklam chleb gryczany, wedlug mnie idealny do tostow, zapiekanek, aby z niego wlasnie przygotowac dzisiejsza bruschette. Mozna ja zrobic na pszennym lub pszenno-zytnim chlebie, ale to juz nie bedzie to samo.

Bruschetta z karmelizowaną gruszką, Camembert, szynką Serano i rukolą.

skladniki na 6 porcji:

6 kromek chleba gryczanego z orzechami ( przepis ponizej)  
90 g masla
sol morska, do smaku
pieprz, swiezo zmielony ( do smaku)
6 plastrow gruszki, dojrzalej ale jedrnej
lyzka brazowego cukru, z lekkim czubem
6 plastrow szynki Serano albo innej dobrej wedliny
6 plasterkow sera Camembert
rukola
ok. 1/2 szklanki octu balsamicznego
2 lyzki miodu
1/2 lyzki oliwy extra vergine


Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
Duza forme wykladamy papierem do pieczenia.
Maslo wykladamy na patelnie i topimy, przez caly czas trzymajac patelnie i obracajac nia, na okolo 5- 8 cm nad plomieniem, tak by maslo nie przypalilo sie. Jak tylko maslo sie roztopi, za pomoca pedzla silikonowego, smarujemy kazda kromke maslem, z obu stron, najlepiej dwa razy. Kromki odkladamy na talerz. Na patelni powinno pozostac okolo 2-3 lyzki masla, patelni nie myjemy, bedziemy na niej karmelizowac gruszki.
Otwieramy piekarnik. Duza forma wylozona papierem powinna byc na samym dnie piekarnika. Ostroznie wysuwamy kratke z srodkowego poziomu piekarnika i na nia wykladamy kromki chleba. Pieczemy ok. 10 minut, az do momentu kiedy to kromki nabiora pieknego brazowego koloru a brzegi stana sie spieczone i chrupiace. W miedzyczasie patelnie umieszczamy na palniku, laczymy pozostale maslo z cukrem brazowym i podgrzewamy lekko, wykladamy gruszke pokrojona w plastry. Karmelizujemy gruszke okolo 2 minut z kazdej strony, powinna zmieknac i nabrac cieplego koloru. Przygotowana gruszke wykladamy na talerz. Na patelnie wykladamy ser w plasterkach i na minute przed wyjeciem chleba z piekarnika, podgrzewamy, powinien sie lekko stopic, ale nie przypiec.
Na gotowe i cieple kromki chleba wykladamy po plasterku szynki, na szynke- cieply ser, po czym plasterek gruszki. Posypujemy odrobina soli morskiej i swiezo zmielonego pieprzu. Dekorujemy kazda kromke rukola ( w umiarkowanych ale dowolnych ilosciach) i podajemy z odrobina winegretu: ocet balsamiczny laczymy energicznie z oliwa i miodem.

Chleb gryczany z orzechami wloskimi
przepis pochodzi z ksiazki S. Lewis ''Bread''

skladniki na 2 mniejsze bochenki:

2 lyzki oliwy
1, 5 lyzeczki soli
lyzka brazowego cukru
150 g orzechow wloskich, rozdrobnionych
325 ml wody
150 g maki pszennej chlebowej
175 g maki gryczanej
150 g maki pszennej razowej
10-12 g swiezych drozdzy

Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drozdze laczymy z 50 ml wody, 60 g maki i lyzka cukru. Mieszamy lyzka, przykrywamy folia spozywcza/ sciereczka i odstawiamy w cieple i nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut albo do momentu az drozdze spienia sie.
Reszte wody laczymy z rozczynem w duzej misce. Miksujemy, dodajac stopniowo make, sol. Na koncu dodajemy oliwe. Wyrabiamy ciasto ( przed dodaniem orzechow) okolo 8 minut mikserem, recznie- okolo kwadransa. Po czym dodajemy orzechy i miksujemy okolo 3 minut mikserem albo 5 minut- recznie.
Ciasto formujemy w kule, wkladamy do czystej miski. Nakrywamy folia spozywcza albo lekka sciereczka. Odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo godzine, tak aby ciasto zwiekszylo swa objetosc dwukrotnie. Po czym wbijamy w ciasto piesc. Wykladamy na stolnice lekko podsypana maka. Dzielimy na dwie rowne czesci. Formujemy podluzne bochenki. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Bochenki wykladamy na duza forme ( wylozona papierem do pieczenia albo lekko natluszczona), posypujemy odrobina maki, nacinamy kilka razy i odstawiamy do wyrosniecia na okolo 30 minut. Pieczemy w powyzszej temperaturze okolo 30 minut. Bochenki powinny wydac gluchy odglos kiedy je popukamy od spodu. Studzimy na kratce. Najlepsze w dniu pieczenia, tostowany lub grillowany, z dodatkami wytrawnymi.











14 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne połączenie. To wręcz musiałoby mi zasmakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Skladam duze zamowienie, raz na kwartal albo raz na 8 tyg, w Shipton Mill.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne zestawienie smakowe!:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ty to potrafisz narobic smaka ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ogromną przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie iście boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie. To połączenie jest jakby stworzone wprost dla siebie.
    Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po szczegóły zapraszam do mnie:http://coffekitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko, Ty i Twój piękny blog zostaliście nominowani do Versatile Blogger Award. Gratuluję! Więcej na ten temat tutaj: http://crummblle.wordpress.com/2012/08/30/nominacja-versatile-blogger-award/

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Twój blog więc nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
    http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  11. This bruschetta looks so good and I love the use of the ham with the pear and that delicious bread! Wow...so creative. I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution as always). Thank you so much for keeping me inspired with such delicious creations...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers