link
facebook login BAYADERKA : Ciasto z jezynami/ Blackberry cake

piątek, 31 sierpnia 2012

Ciasto z jezynami/ Blackberry cake











Ciasto z jezynami i kruszonka

200 g miekkiego masla
3 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
180 g cukru
1,5 lyzeczki aromatu waniliowego
130 g gestego jogurtu greckiego
200 g maki pszennej
280 g jezyn
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

na kruszonke:
20 g masla
50 g maki
30 g cukru
kilka kropel aromatu migdalowego lub waniliowego

cukier puder, do podania
bita slodka smietanka z cukrem


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Forme 20-23 cm ( srednica) wykladamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy na zewnatrz, zamykamy obracz. Sama obracz natluszczamy od wewnatrz odrobina masla.
Maslo wkladamy do misy miksera. Ucieramy na maksymalnych obrotach do puszystosci, okolo 3 minut. Stopniowo wsypujemy do misy cukier i ucieramy z maslem, znowu do puszystosci.
Jezeli masa zacznie sie wazyc, dodajemy lyzke maki i ucieramy.
Nadal miksujac, wbijamy po jednym jajku i ucieramy, bardzo dokladnie.
Mikser odstawiamy. Wlewamy do masy jogurt. Wsypujemy make przesiana z proszkiem i soda. Mieszamy skladniki widelcem.
Polowe ciasta wykladamy do formy, bedzie geste. Na te czesc wykladamy polowe owocow. Owoce pokrywamy reszta ciasta. Na ciasto wykladamy pozostala czesc jezyn. Posypujemy kruszonka. Kruszonke przygotowujemy przez polaczenie skladnikow az powstana okruchy.
Pieczemy okolo godziny, tj, do tzw. suchego patyczka. Jezeli ciasto zacznie zbyt szybko brazowiec, nakrywamy kwadratem folii aluminiowej.
Podajemy z cukrem pudrem i kleksem bity smietany. Smacznego :)




11 komentarzy:

  1. Wygląda tak prosto, a zarazem smacznie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, im prostsze ciasta tym lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne ciasto, w sam raz na schylek lata.

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam kawałeczek do kawy:)!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie wygląda ciasto w takiej jasnej aranżacji

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Ciebie w zabawie Versatile Blogger Award. BWspaniale zdjęcia i niecodzienne przepisy, nie mówiąc o gotowości odpowiadania na me glupie pytania ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne to ciasto i piękne zdjęcia.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda pięknie,bardzo chciałabym je zrobić tylko że nie mogę doszukać się
    w przepisie ilości mąki masie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, juz poprawiam. Maki powinno byc 200 g.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. piękne ciasto, nie jadłam jeszcze jeżyn w tym roku, to jest pyszny pomysł na nie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers