link
facebook login BAYADERKA : Wielkanocna babka bezglutenowa

sobota, 12 kwietnia 2014

Wielkanocna babka bezglutenowa

To pierwsza bezglutenowa babka na BAYADERCE ale pewnie nie ostatnia :-) Piękny, słoneczny kolor zawdzięcza mące kukurydzianej a także mandarynkom. Babka jest niewiarygodnie puszysta i delikatna. Ma lekko cytrysowy smak i zapach. Całość udekorowałam lukrem cytrynowym. Można dodatkowo posypać odrobiną drobno startej skórki z mandarynki lub pomarańczy.

To nie jest trudny wypiek ale aby udał nam się doskonale, trzeba pamiętać o kilku zasadach: 

1. Jajka i inne składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej na minimum 2 h przed pieczeniem
2. Mąki przesiewamy z proszkiem i solą bardzo dokładnie i wsypujemy do idealnie ubitych jaj bardzo powoli.
3. Jajka ubijamy długo tak aby co najmniej podwoiły objętość. Ja miksowałam je około 6 minut na najwyższych obrotach miksera.
4. Do pieczenia używamy koniecznie formy z kominem 
5. Babkę, ze wględu na jej delikatność, kroimy dopiero kilka godzin po ostudzeniu


Puszysta babka bezglutenowa
 14-16 porcji

składniki na ciasto:

6 jajek
60 ml oleju roślinnego
150 g mąki ryżowej lub ewentualnie ziemniaczanej
110 g mąki kukurydzianej
35 ml soku z świeżo wyciśniętej mandarynki
skórka starta z 4 mandarynek
1/2 łyżki wody pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego 

składniki na lukier: 

140 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody


 Przygotowanie ciasta: 

1. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach aż utworzy się piana. Powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż jajka znacznie zwiększą objętość i nabiorą jasnego koloru.Patrz uwagi wyżej.
2. Mąki przesiewamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Do dobrze ubitych jajek dodajemy skórkę z manadarynek i bardzo powoli wlewamy sok. Mieszamy za pomocą szpatułki, nie miksera.
4. Powoli wsypujemy mąki. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Dodajemy ekstrakt.
5. Wlewamy olej wolnym strumieniem i mieszamy za pomocą widelca.
6. Formę z kominem natłuszczamy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę z babką wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w formie. Po czym wykładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Przygotowanie lukru: 

Składniki: cukier, wodę i sok łączymy w kubeczku i ucieramy bardzo dokładnie. Lukier powinien być gładki. Za pomocą łyżki polewamy lukrem ciasto. Lukru będzie wystarczająco dużo aby zrobić to dwa razy.



4 komentarze:

  1. Przyda mi się ten przepis , bo mam bezglutenowca a chce aby zjadł ciasto na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie polukrowane Babeczki to ja uwielbiam ;) Pychotka ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kształt babki. Jaka to forma?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers