link
facebook login BAYADERKA : Pyszna babka cytrynowa z lemon curd/ Swirl lemon curd bundt cake

środa, 5 września 2012

Pyszna babka cytrynowa z lemon curd/ Swirl lemon curd bundt cake



Bardzo wilgotna, ciezka, uzalezniajaca.
P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A. Pisalam juz w poscie o serniku cytrynowym, ze nie jestem wielbicielka deserow cytrynowych. Tamten sernik i ta wlasnie babka sa tak niecodzienne w smaku i konsystencji, ze dla nich robie wyjatek :)
Babka cytrynowa- wypiek ucierany pozostaje prosty w przygotowaniu o ile przestrzegamy kilku zasad: temperatura skladnikow; masla, jajek, kremu cytrynowego itd. jest pokojowa, bardzo dokladnie ucieramy maslo z cukrem, dodajemy skladniki powoli, nie spieszymy sie, skladniki utarte laczymy z maka, proszkiem do pieczenia ( i ewentualnie soda) za pomoca widelca, jak najdelikatniej, tylko do polaczenia.
Babka pyszna, sposob przeplecienia maslanego ciasta z kremem cytrynowym ( mozna  z dzemem, ale wtedy rezygnujemy z soku z cytryny i dodajemy lyzeczke aromatu waniliowego lub migdalowego, zmniejszamy ilosc maki) jest wspanialy, nadaje dodatkowej wilgotnosci ciastu, ubogaca smak...
A przepis oparlam o znaleziony, na wspanialym, pelnym ciekawych pomyslow i pieknych chlebow, blogu Gosi: Moje Ekspresje Kulinarne.


Pyszna babka cytrynowa z kremem cytrynowym
Swirl lemon curd bundt cake
przepis pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne


300 g miekkiego masla
360 g maki pszennej
6 jajek
210 g serka kremowego, np. Philadelphia
35 ml soku z cytryny
200- 230  g kremu cytrynowego, tj. lemon curd
1, 5 lyzeczki proszku do pieczenia
240 g cukru
szczypta soli


Duza forme do babki natluszczamy maslem, posypujemy lekko kaszka manna.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza.

Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci.
Wbijamy po jednym jajku. Ucieramy dokladnie. Jezeli masa sie zwazy, dodajemy lyzke maki, ucierajac.
Dodajemy serek, miksujemy z masa maslana. Bardzo powoli wlewamy sok z cytryny i ucieramy.
Przesiewamy make z proszkiem, dodajemy odrobine soli.
Wsypujemy przesiana make z proszkiem do misy z utartymi skladnikami. Laczymy skladniki za pomoca widelca, powoli, tylko do polaczenia.
1/3 ciasta wykladamy na dno formy do babki. Na to wykladamy 1/2 kremu cytrynowego. Przykrywamy krem kolejna czescia ciasta, na ciasto wykladamy krem, przykrywamy je ponownie ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy okolo 1 h i 10 minut, do tzw. suchego patyczka.
Babka powinna byc studzona po upieczeniu, okolo 10 minut w formie, pozniej delikatnie oddzielamy ciasto nozem od formy, potrzasamy forma, aby upewnic sie ze ciasto odeszlo od scianek formy i wyjmujemy na duzy talerz.
Mozna podawac babke z cukrem pudrem, mozna przygotowac do niej lukier cytrynowy. Lukier: niepelna szklanka cukru pudru, 3-4 lyzki soku z cytryny. Lacze oba skladniki az lukier bedzie gladki.
Smacznego :)





8 komentarzy:

  1. Ja w odróżnieniu od Ciebie, jestem wielbicielką cytrynowych smaków w ciastach i deserach:-). Zwykle wszystko co z lemon curd jest po prostu genialne! Robiłam juz muffiny i sernik. Twoją babeczkę też koniecznie muszę wypróbować.:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowita. Lemon curd jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wypieki cytrynowe, lubię ciężkie babki, więc chyba nie pozostaje mi nic innego, jak się za nią zabrać. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam babki cytrynowe~! szczegolnie jak robi mi je moja babci ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż naszła mnie ochota na babkę :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Musi być bardzo pyszna. Lubię takie ciasta.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię te wilgotne,lekko zbite baby;)a do l.curd przymierzam się,juz nie wiem ile;)chyba w końcu go popełnię,na jesień:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers