link
facebook login BAYADERKA : CRÊPE, CZYLI CIENIUTKIE NALEŚNIKI

sobota, 19 lutego 2011

CRÊPE, CZYLI CIENIUTKIE NALEŚNIKI


Cieniutkie jak wafelki, chrupiące na brzegach a w środku miękkie, rozpływające się w ustach...
Taki jest nasz crêpe- naleśnik francuski.
Tutaj w Anglii naleśniki podaje się z miodem i skrapia lekko cytryną. Ale naleśniki crêpe można jeść z czym tylko Wasza dusza , a raczej podniebienie zapragnie:) Bo crêpe są pyszne.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay ''Desserts''.

Mocno polecam!:)

Składniki na około 12 naleśników:

-125 g mąki pszennej
-300 ml mleka
-olej słonecznikowy
-jajko
- łyżka płynnego masła
-szczypta soli 


Wykonanie:

1. Na początku łączymy mąkę z jajkiem/ jajkami (jeżeli zdecydowaliście zwielokrotnić proporcje) i powoli wlewamy połowę mleka. Miksujemy dokładnie tak, aby pozbyć się wszelkich grudek i łączymy z masą masło.

2. Następnie wlewamy resztę mleka. Miksujemy aż masa będzie idealnie gladka. Odstawiamy na pół godziny  (ja odstawiłam na godzinę).

3. Wlewamy jedną łyżeczkę oleju na rozgrzaną patelnię i ''zbieramy'' ten tłuszcz na serwetkę. Nabierką wlewamy ciasto na patelnię i upewniamy się, że jest dobrze rozłożone. Smażymy na wolnym ogniu. Możliwe że pierwszy naleśnik nie będzie chciał ''odejść'', ale nie powinno być problemu z następnymi. Resztę ciasta smażymy pomijając natłuszczenie patelni.

Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. O tak, takie naleśniki muszę spróbować! Na pewno jeszcze tu wrócę! serdecznie zapraszam do mnie www.coral-amour.blogspot.com blog o troszkę innej tematyce ale może akurat przypadnie Ci do gustu :) zapraszam również na Candy u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers