W moim rodzinnym domu nie było tradycji gotowania knedli. A mimo to, ten smak sprawia, że nie mogłam się oprzeć pokusie ich ugotowania.
Knedle, knedliki-takie niby kluski z owocami...Polane śmietaną, posypane cukrem i cynamonem. Znakomity obiad na zimne,lutowe dni...
Knedle zamieszczone tutaj są modyfikacją przepisu, który znalazłam na tej stronie.
Zrezygnowałam jednak z użycia bułki tartej i zastąpiłam ją śmietaną wymieszaną z odrobiną jogurtu naturalnego, aby było zdrowiej.
I takie knedle są znakomite. Zachęcam do wypróbowania przepisu!:)
Składniki na 28 knedli z śliwkami:
-50 dag ugotowanych ziemniaków
-1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 jajko-1 żółtko
-cukier
-sól-około 50 dag świeżych śliwek
Wykonanie:
1.Gotujemy ziemniaki i musimy je zemleć albo przez maszynkę, albo zrobić z nich puree.
Przygotowujemy owoce: trzeba je obrać ze skórki i sparzyć. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną. Studzimy ziemniaki i do nich dodajemy żółtko, umyte jajko i mąkę.
2. Zarabiamy ciasto nożem i szybko ugniatamy ręką.
Tworzymy gładką masę i z tego wałek , który podsypujemy mąką i następnie kroimy na równe części.
3. Na dłoni posypanej mąką kładziemy każdy kawałek. Formujemy placek, na którego środek nakładamy śliwkę, następnie zlepiamy końce placka tak, aby powstała kulka.
Zagotowujemy wodę w garnku i we wrzącej i osolonej wodzie gotujemy knedle przez około 3-5 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy na półmisek . Polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i jeżeli lubicie, cynamonem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.