link
facebook login BAYADERKA : Simple leek and ricotta squares czyli co zrobić na szybką kolację

środa, 15 czerwca 2011

Simple leek and ricotta squares czyli co zrobić na szybką kolację



Bardzo lubię gotować. To jedno z kilku codziennych zajęć, które zawsze mnie fascynują, pociągają i relaksują. Ale chociaż lubię spędzać dużo czasu na przygotowaniu potraw, dopadają mnie takie dni, kiedy brakuje mi chęci i entuzjazmu w kuchni. Co ciekawe, zwykle wraz z moim niejakim zmęczeniem atakują mnie jednocześnie: terminy, spotkania,  terminy z niezapłaconymi rachunkami, zajęcia dzieci w centrum dziecka na które zapisałam się ochotniczo i obiecałam wszystkim dokoła, że na pewno przyjdę. Tak, wiem, brzmi to straszliwie chaotycznie. Ale i tak bywa.
A tymczasem trzeba coś przygotować do zjedzenia.
I właśnie w takie dni dziękuję  temu, kto wymyślił gotowe ciasto francuskie. Z ulgą i radością otwieram zamrażarkę. Wyciągam jedną z szuflad, wykładam 600 g ciasta francuskiego. Zaglądam do lodówki. Uff, uchowało się trochę warzyw.  I jest ser. Przyprawy w moim domu są zawsze. Więc tego nie sprawdzam.
Wczoraj wpadłam na przepis Donny Hay z książki Instant Entertaining.
Szybki, całkiem smaczny. Wręcz że błyskawiczny w wykonaniu. Kilka minut przygotowań, pół godziny w piekarniku i ciepła kolacja gotowa. Dobry pomysł na kolację po długim i męczacym dniu w pracy...

Przepis na kwadraty z ciasta francuskiego z porem w ricotta

500 g sera ricotty
60 g świeżo potartego parmezanu
2 jajka
600 g gotowego ciasta francuskiego
1 sredniej wielkosci por, pokrojony drobno
45 g masła roztopionego
2 łyżeczki świeżego tymianku
sól morska
pieprz świeżo zmielony albo  młotkowany

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładam papierem do pieczenia dwie duże formy.
Rozkłócam jajka i łączę z ricottą i parmezanem.
Lekko podsypuję mąką stolnicę i rozwałkowuję ciasto do grubości około 5mm. I dzielę ostrym nożem na 4 kwadraty o boku 15cm.
Na każdym z kwadratów rozkładam ser tak, aby pozostawić nieco wolnego ciasta na granicy, około 2cm. Następnie posypuję porem, doprawiam solą i pieprzem, zraszam masłem i następnie tymiankiem.
Wstawiam do piekarnika na około 30 minut.
Podaję ciepłe.
Taka potrawa komponuje się idealnie z sałatami ze szpinaku, pomidorków koktajlowych, pietruszki.

Miłego wieczoru!



I love cooking. This is one of the few daily repetitive things which still fascinate me. However, although I like to spend a lot of time in my kitchen, there are days when I feel completely knackered. Surprisingly, exactly then when I feel so tired everything hits me. All of a sudden I realize that there are some unpaid bills, some important meetings, deadlines and so on and so forth. And literally I am going nuts. And then I stop for a while. And realize again that I need to cook something for dinner.
Running late, a little bit panicking, embarassingly chaotic... Well, it happens sometimes.
On such days I just wanna say big THANK YOU to the one who decided on selling ready-made puff pastry. It makes life so much easier. So there I go up to the freezer, take the pastry out, roll it flat and bla bla you know the end of the story. But still isnt it a good thing?
I love puff pastry with vegs and so yesterday I made some simple leek and ricotta squares adapted from Instant Entertaining by Donna Hay. Simple, very tasty and that was all I needed.

(The Recipe for the Squares is up above at one of the images)

Have a lovely evening, everyone!

14 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelkiego typu "tarty" na cieście francuskim. są szybkie, mozna dać na wierzch co sie chce i i tak bedzie dobrze :D
    pozdrawiam, i zapraszam do siebie.

    http://cakesfromheart.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowe ciasto francuskie to praktyczny wynalazek, przydaje się bardzo :) Te kwadraty brzmią pysznie. BTW czy pisaliśmy już, że po cichu zazdrościmy Ci tych wszystkich pięknych talerzy? :D Pzdr :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bayaderko! Przepadam za takimi tartami! A Twoja wersja jakby stworzona dla mnie:)
    I jak zawsze cudowne zdjęcia!
    Całusy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Parę dni temu "odkryłam" Twój i jestem pod wrażeniem! Piękne, artystyczne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doobre, do tego warto dodac troche galki :) Delikatnie zmienia smak i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Katie, już próbowałaś?:) Cieszę się, że smakowało. Chociaż przyznaję, że nie jestem wielka wielbicielką gałki. Pozdrawiam serdecznie. Miłego wieczoru.

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu,
    Just Great Food
    Aniu- Mario
    Ewenko

    dziękuję bardzo za komentarze i ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Great idea! Look forward to trying.

    OdpowiedzUsuń
  9. Thanks so much for visiting my blog - and I must say, oh my! You're styling and photography is absolutely gorgeous! Looking forward to what you come up with next!

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks delicious. Simple and tasty, just exactly what I need for dinner after a day's worth of hard work. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jun and Shawnda, thank you for visiting my blog and your kind comments. You have a lovely weekend!

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba zawsze mam w lodówce nie mrożone ciasto francuskie, na wypadek niezapowiedzianych gości, czy gdyby zachciało nam się drożdżówek z serem lub brzoskwinią. A Twoja wytrawna propozycja bardzo mi sie podoba :)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przekonałaś mnie ;-))) Zapowiada się niezła przekąska ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers