link
facebook login BAYADERKA : Mazurek limonkowy/ Polish Easter cake ''Mazurek''

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Mazurek limonkowy/ Polish Easter cake ''Mazurek''









Jest takie jak lubie najbardziej-bezproblemowe.
Baza ciasteczkowa tak jak na sernik nowojorski, mleko skondensowane, cukier, kilka zoltek i limonek-tylko tyle tutaj potrzeba aby przygotowac ten deser na Wielkanoc.
Przepis pochodzi z kraju, gdzie o mazurkach raczej nieliczni tylko mowia i przygotowuja- z Wielkiej Brytanii. Tam znane jako tarta, dla mnie do zludzenia przypomina mazurek, przyjemnie cytrusowy.
Przepis autorstwa Barney Desmazeri.


Mazurek limonkowy
zmodyfikowany przepis B.Desmazeri

na spod:
280 g ciasteczek digestive
90 g masla niesolonego

na mase:

3 zoltka
6 limonek ( 4 do masy i 2 pokrojone w plastry do dekoracji upieczonego ciasta) 
puszka slodzonego mleka  skondensowanego, tj. 397 g
50 g cukru



Ciasteczka kruszymy na piasek. Mozna to zrobic albo w food processorze, albo wlozyc ciasteczka do mocnego woreczka i rozmiazdzyc je recznie za pomoca walka. Po czym laczymy je z plynnym maslem i wgniatamy w dno foremki ( u mnie byla to forma do tarty o wym. 10 cm na 34 cm, rownie dobrze mozna uzyc foremki kwadratowej). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy spod az bedzie kruchy, tj. okolo 15 minut.
Limonki myjemy i z 4 scieramy skorke na drobnych oczkach, nastepnie wyciskamy z nich sok. Pozostale dwie limonki kroimy na cieniutkie plasterki.
W duzym naczyniu laczymy  zoltka z cukrem miksujac na najwyzszych obrotach. Po czym wlewamy do tego samego naczynia mleko skondensowane i nadal miksujemy. Na koncu wlewamy, bardzo powoli, sok wycisniety z limonek i skorke. Miksujemy do polaczenia wszystkich skladnikow.
Wylewamy mase do formy na podpieczony ciasteczkowy spod i pieczemy okolo 20 minut w tej samej temp. (180 stopni Celsjusza) albo do momentu az masa sie zetnie z wierzchu.
Ciasto calkowicie studzimy, tj. wkladamy do lodowki na kilka godzin. I przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.





In English:

This cake is of British origin. Still, by the way it is prepared, it reminds of traditional Polish cakes called ''mazurek''. Mazurek is baked only for Easter in Poland. It is very sweet and rich in dried fruits, caramel, sometimes chocolate and marzipan. Throughout the ages there has been created all sort of cakes known as mazurek. The most characteristic feature of them is the crust and sweet filling.
Many Poles love the idea of decorating those cakes. But there are also mazurek-s which appear almost without any decorations at all.
In fact every family prepare this traditional Easter dessert they way they like it.



Lime biscuity mazurek
recipe by B.Desmazeri



280 g digestives
90 g unsalted butter, melted


6 limes (4 for the filling and 2 finely slices to decorate the cake afterwards)
397 g sweetened condensed milk
3 egg yolks
50 g caster sugar

Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Put the biscuits in the food processor and give it a good whizz. Then combine with butter.
Press the biscuits into your baking tray. I used one 10 cm x 34 cm long.
Bake the base for about 15 minutes (until crisp).
Wash the limes. You will need the lime zest and the juice to add to the filling.
In the meantime combine the yolks with sugar and mix those at the highest speed until doubled in volume. Then add the milk to the mixture and continue on mixing. At the end add the lime juice and zest, gradually, combine with the rest of ingredients. Pour the mixture onto the prebaked crust and bake for 20 minutes or until set.
Chill the cake for at least a couple of hours.
Slice the remaining limes very finely and decorate the cake just before you serve it.

15 komentarzy:

  1. na to czekałam i warto było , cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, to jest z dedykacja specjalnie dla Ciebie, wiesz?
    Bo Ty nawet sama nie wiesz jak mi sie nie chcialo, ale mysle sobie,ze Ali zawodu sprawic mi nie wypada, wiec chociaz jeden mazurek bedzie;-)
    Pozdrawiam Cie bardzo cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko*, normalnie ,aż mi się buźka uśmiechnęła od ucha do ucha
    całusa ślę

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie, już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. That is one crazy amount of lime! Nicely done!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziekuje;-)

    Thank you so much, Jessica!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z limonką bardzo chętnie;) Świetne połączenie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. interesujace polaczenie, nigdy w zyciu nie robilam mazurka :( a blaszka bardzo mi sie podoba, wreszcie ja znalazlam.

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, zapowiada się pysznie, lubię takie nietypowe mazurki, uwielbiam limonkę:) No i wygląda...pięknie:D

    OdpowiedzUsuń
  10. po tych wszystkich mazurkach z kajmakiem Twój mazurek limonkoey jest świetną propozycją :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś innego i pewnie jak zawsze pysznego , świetne zdj jak zawsze :):*

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziekuje Wam wszystkim!:-)
    A co do blaszki, mozna ja zakupic na stronie Amazon.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały przepis! A do tego takie smakowite zdjęcia!
    Moja prababka kiedyś, dawno temu robiła mazurki z cytryną właśnie... taki słodki powrót do dzieciństwa ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers