Uwielbiam chutney wszelkiej masci, ale do mych faworytow naleza zurawinowy i przygotowywany z mango.
Chutney spelnia sie idealnie jako dodatek do serow wszelkiego rodzaju, pasztetow vel pate i mies.
Przepis znaleziony na stronie BBC.
Chutney jablkowo-zurawinowy
przepis ze strony BBC Good Food, zmodyfikowany
na okolo 3 male sloiczki
1 kg jablek (Granny Smith, papierowek lub innych)
270-280 g swiezej zurawiny
garsc rodzynek
240 g cukru
125 ml octu winnego
1-2 lyzki potartego swiezego imbiru
200 g cebuli, uzylam czerwonej
Jablka obieramy, wykrawamy gniazda, kroimy na mniejsze czesci. Podobnie robimy z cebula. Jablka i cebule wrzucamy do wiekszego garnka wraz z cukrem, octem. Dusimy okolo 30 minut az cebula bedzie miekka a jablka sie rozpadna. Wrzucamy zurawine i rodzynki, dodajemy imbir. Dusimy, mieszajac od czasu do czasu, okolo 20 minut az zurawina sie rozpadnie. Gorace chutney przekladamy do wysterilizowanych sloikow, nastepnie zamykamy. Chutney w ten sposob przechowywane zachowuje swiezosc do okolo pol roku.
Wow, jaki ma piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuńMajanko :) dziekuje.
UsuńPyszności! Też jestem wielbicielka chutneyów. :-)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jeden w planach.
UsuńZnakomicie wygląda, ma obłędny kolor :)
OdpowiedzUsuńKamilo, dziekuje i pozdrawiam :)
UsuńKolor niesamowity, a smak musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuńKamciss, dziekuje :) Tak, jest pyszny ale to opinia wieloletniej wielbicielki chutney :) Pozdrawiam!
UsuńNo właśnie zastanawiałam się co zrobić zurawina która mi została! Whitney to świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńNoblevo, tak wlasnie powstaja rzeczy dobre, w sposob ogolnie nieplanowany :)A to Whitney to moze od nazwy alkoholu- w koncu i whiskey mozna dodac odrobine do chutney, czemu nie?
UsuńChutney nie whitney:-)
OdpowiedzUsuńTa kanapeczka wygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńKolor jest bardzo energetyzujący i smak zapewne nie zostaje w tyle... Życzę szampańskiej zabawy i udanego kulinarnie roku 2013!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!:)
OdpowiedzUsuńZ tego wzgledu ze u nas was szalenstwo z zurawina przed Dniem Dziekczynienia,postanowilam wyprobowac kilka przepisow. Wyjatkowo do tego przepisu podchodzilam jak do jeza. Jakos nie przekonywala mnie cebula w polaczeniu z jablkiem....a tu prosze!Niespodzianka! Powiem, ze ten winno-slodki smak powala z nog! Z moim ulubionym serem camembert to smak raju! Dziekuje za przepis!
OdpowiedzUsuń