link
facebook login BAYADERKA : Pęczotto z porem i bekonem na białym winie

czwartek, 5 marca 2015

Pęczotto z porem i bekonem na białym winie

Kasza nie tylko jest modna, ale też bardzo smaczna, a w dzisiejszym wydaniu, smakuje wybornie.
Pęczotto to po prostu risotto przygotowane z kaszy pęczak z dodakiem białego wina, bekonu i duszonego pora. Jedno z moich ulubionych dań z kaszą w roli głównej.



Pęczotto z porem i bekonem

 składniki na około 4-5 porcji: 

300 g kaszy pęczak mazurski
1l bulionu
200 g pora, biała część
łyżka natki pietruszki
50-90 g bekonu chudego
cebulka średnia 
35 g masła
2 szalotki, obrane i pokrojone w nieregularną kostkę
100 ml wina białego półwytrawnego + 100 ml
100 ml śmietanki słodkiej + 200 ml wody
albo 300 ml mleka
pieprz i sól, do smaku 
świeży parmezan

Na patelnię wrzucamy masło i pokrojony por, szalotki i dusimy około 10-15 minut aż do zeszklenia. Następnie przekładamy szalotki i por do dużego garnka, wstawiamy garnek na średni płomień, wlewamy do niego bulion, wsypujemy kaszę i gotujemy aż do wyparowania bulionu, tj. około 25-30 minut. Kasza powinna być po tym czasie miękka, ale nie rozgotowana. Wlewamy do ugotowanej kaszy wino, śmietankę, wrzucamy pokrojony bekon, natkę pietruszki, sól i pieprz i gotujemy około 10-15 minut. Podajemy pęczotto z potartym parmezanem.


2 komentarze:

  1. Serdecznie witam blogowicza! Na wstępie chciałbym bardzo serdecznie pogratulować tak świetnie prowadzonego bloga. Coraz mniej znajduje się tak solidnych stron w sieci. Znalazłem tu bardzo dużo bardzo interesujących wpisów. Urzekła mnie także oprawa graficzna bloga. Jestem naprawde pełen podziwu i życzę dalszych sukcesów!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers