link
facebook login BAYADERKA : Wilgotne marchewkowe ciasto Peggy Porschen

wtorek, 18 marca 2014

Wilgotne marchewkowe ciasto Peggy Porschen

Lubię Londyn a jeszcze bardziej lubię go odwiedzać  i poznawać nowe ciekawe miejsca. 
Ostatnio wpadła mi w ręce książka Peggy Porschen, tej samej, której wypieki satysfakcjonują podniebienia wielkich sław: Stinga, Gwyneth Paltrow, Kate Moss czy Eltona Johna. To ona przygotowywała piękny tort weselny dla księcia Williama i jego żony, Kate. 
Na jednej z najbardziej eleganckich londyńskich dzielnic, Belgravia, Mrs Porschen zarządza różową kawiarnią, której pastelowe wiosenne kolore przyciągają oko zarówno dorosłych i dzieci. Tego miejsca nie nawiedziłam jeszcze ale mam taki zamiar już za kilka dni. 

Tymczasem, dzisiaj chciałam sie z Wami podzielic przepisem na niezwykle wilgotne i dobre ciasto marchewkowe Peggy Porschen. Jadłam już wiele rodzajów ciasta marchewkowego. Przyznaję że to ciasto jest tak efektowne że przeskakuje marchewkowca z samej Hummingbird Bakery, której zdjęcia pokazywałam Wam o w tym poście.
Ciasto jest niezbyt kosztowne, stosunkowo proste w przygotowaniu. Wskazane jest, jak pisze sama Peggy w swej książce Boutique Baking, przygotować blaty ciasta dzień wcześniej. Natomiast samą masę miksujemy w dzień serwowania i wykańczamy wypiek.
Naprawdę warto wypróbować ten przepisu i podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Miłośnicy marchewkowców i kremowego frostingu będą zachwyceni :-)


Marchewkowe ciasto Peggy Porschen
źródło: 
Peggy Porschen, Boutique Baking, Scrumptious Carrot Cake
z moimi małymi zmianami*


składniki na 2 blaty:

140 ml oleju rzepakowego, ew. słonecznikowego
200 g jasnego brązowego cukru 
2 małe jajka
80 g orzechów włoskich, posiekanych +  garść do dekoracji
320 g potartej marchewki
280 g posiekanego ananasa z puszki 
290 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
3/4 łyżeczki cynamonu 
szczypta soli
ziarenka z połowy laski wanilii

składniki na frosting:

500 g kremowego serka, np. Philadelphia
150 g miękkiego masła niesolonego 
80 g cukru pudru 
1,5  łyżeczki cynamonu 

dodatkowo: 

2 formy o średnicy 18-20 cm, wyłożone papierem do pieczenia, boki wewnętrzne 
natłuszczone masłem  **

  
Przygotowujemy 2 blaty ciasta marchewkowego najlepiej dzień wcześniej. 

Jasny brązowy cukier wsypujemy do misy miksera i ucieramy z olejem.W drugiej misie ubijamy jajka. Następnie stopniowo łączymy je z cukrem i olejem. Do głównej misy (misy miksera) dodajemy potarta marchewkę, ananas, orzechy. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia. 
Przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem nad innym naczyniem. Dodajemy sól. 
Łączymy mąkę ze składnikami w głównej misie. Mieszamy na niskich obrotach do połączenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. 
Wylewamy ciasto do 2 foremek okrągłych. Wstawiamy formy na środkową półkę i pieczemy około 40 minut. Ciasto upieczone zacznie ''odchodzić'' od boków a wierzch, po dotknięciu, będzie sprężysty. Można dodatkowo sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka. 

Blaty wykładamy na kratkę kuchenną. Studzimy dobrze. 

Przygotowujemy masę/ frosting z kremowego serka. 

 Serek, miękkie masło miksujemy w dużej misie.  Dodajemy cukier puder. Miksujemy zaczynając powoli i stopniowo zwiększając obroty tylko do połączenia. Na końcu dodajemy cynamon. Mieszamy szpatułką. 
Masę można wstawić do lodówki na kilka godzin ale nie chłodziłam. 
Przekładamy blaty masą. Dekorujemy masą i orzechami. Ciasto powinno być zjedzone w dniu przygotowania. Smacznego :) 

   * Peggy podaje w przepisie składniki nie na frosting a na buttercream filling, które według mnie jest zbyt słodkie i bardzo kaloryczne. 
Dla zainteresowanych podaję składniki. 

Buttercream filling: 


125 g niesolonego masła
125 cukru pudru
skórka starta z cytryny
szczypta soli

Przygotowanie: składniki ucieramy na gładką masę.

** Nie miałam dwóch takich samych tortownic. Ciasto podzieliłam na dwie części i piekłam na dwa razy.





8 komentarzy:

  1. Rustykalne ciasto marchewkowe, a prezentuje się jak prawdziwy tort.
    Na pewno zrobię.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, a marchewkowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest po prostu obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się zebrać i zrobić marchewkowe .

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutny mus na łikend! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers