Mini-sernik jagodowy z puree jagodowym, białą czekoladą i
świeżymi owocami- tak bardzo byłam ciekawa jego smaku, że nie pozwoliłam mu
dobrze stężeć, stąd na zdjęciach sernik w samym środku jest lekko rozsypany.
Wierzę jednak że cierpliwi są wynagradzani i tym, którzy sernik przygotują i
odstawia do stężenia na te kilka godzin, sernik bardzo mocno zasmakuje.
Uwielbiamy jagody a ten serniczek jest pyszny. Kremowy i delikatny, z dodatkiem białej czekolady, która komponuje się bardzo dobrze z wieloma owocami sezonowymi. Bardzo mocno polecam :)
Uwielbiamy jagody a ten serniczek jest pyszny. Kremowy i delikatny, z dodatkiem białej czekolady, która komponuje się bardzo dobrze z wieloma owocami sezonowymi. Bardzo mocno polecam :)
Mini-sernik jagodowy
z puree jagodowym, białą czekoladą i
świeżymi owocami
Uwaga: z poniżej podanych składników otrzymamy mały sernik,
podzielny na około 8-10 niewielkich kawałków. Do jego upieczenia korzystałam z
formy o średnicy 16 cm.
Aby upiec duży sernik, w formie o średnicy 23-25 cm należy podwoić
wszystkie składniki,
wydłużyć czas pieczenia.
składniki na spód:
100 g
ciasteczek typu digestive
40 g
masła
składniki na masę
serową:
500 serka kremowego typu Philadelphia
150 g
białej czekolady
120 ml śmietanki słodkiej, 36 %
100 g
jagód, zmiksowanych/zblenderowanych na puree
25 g
mąki ziemniaczanej
3 jajka, średniej wielkości
łyżeczka aromatu waniliowego
składniki na wierzch:
około 3 łyżek świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego
30 g
cukru
Przygotowanie:
1. Dno formy okrągłej ze zdejmowaną/ odpinaną obręczą
wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza,
program góra, dół albo 120 stopni, program z termoobiegiem.
Ciasteczka miksujemy na piasek i łączymy z masłem. Powinna
powstać zbita masa. Masę kruszymy i wykładamy nią dno formy. Następnie
wstawiamy formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wrzucamy do garnka o
mocnym dnie. Zalewamy ją śmietanką. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu tak aby
czekolada rozpuściła się i połączyła ze śmietaną, co jakiś czas mieszając.. Nie
doprowadzamy do zagotowania. Jak tylko składniki się połączą, garnek zestawiamy
z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
3. Masę serową łączymy z puree jagodowym i ostudzoną
rozpuszczoną czekoladą. Miksujemy. Wbijamy jajka i łączymy z masą za pomocą
miksera, bardzo krótko, tylko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i
ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy aromat, mieszamy szpatułką/ łyżką. Wlewamy
masę, dosyć płynną, do formy, w której będziemy piec sernik. Wstawiamy formę do
piekarnika i pieczemy 1h 35 minut albo do momentu kiedy to wierzch sernika
będzie ścięty.
4. Wierzch sernika przygotowujemy przez wymieszanie
składników: jogurtu greckiego z cukrem. Jak tylko piekący się sernik będzie
ścięty z wierzchu, wyjmujemy formę z sernikiem, wylewamy masę jogurtową na
sernik i na to wykładamy owoce. Następnie wstawiamy formę do piekarnika i
pieczemy przez kolejne 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie formę z
sernikiem i odstawiamy do stężenia na minimum 6-8 h. Mojemu sernikowi na
zdjęciach nie pozwoliłam tężęc tak długo- byłam bardzo ciekawa smaku :) Jednak
najlepiej będzie jeżeli sernik odczeka swoje w chłodnym miejscu a wtedy nabierze właściwej
konsystencji. Smacznego :)
Wygląda nieziemsko i z pewnością właśnie tak smakuje! :>
OdpowiedzUsuńpyszności bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody :) i pomysł na takie połączenie uważam za rewelacyjny. Na pewno wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
O rety, u mnie chyba też nie zdążyłby się w pełni zestalić *.*
OdpowiedzUsuńSernik marzenie :)
OdpowiedzUsuńwitam, Sernik wygląda fajnie. Pytanie, o ile wydłużyć czas w przypadku pieczenie w formie 23 cm ?
OdpowiedzUsuńW składnikach brakuje słowa serek kremowy przy 500 gr.
Dziękuję, już poprawiłam. Nie wiem dokładnie ile trzeba piec ten sernik w formie 23 cm, bo masa sernikowa jest dosyć płynna. Piekłabym około 1h45min. Ale sprawdziłabym po tym czasie czy wierzch na środku jest dobrze ścięty. Zwykle serniki z kilograma sera piekę około 1h30min do 2h w niskich temperaturach w formach 23-25 cm, ale też moje masy serowe nie były takie płynne.
Usuńwspaniale wygląda! mniam!
OdpowiedzUsuńMa przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńGenialny jest !
OdpowiedzUsuńsernik marzenie, zachwyca swoimi kolorami:)
OdpowiedzUsuńSchłodzony musi być pyszny w środku lata :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńpiękne te zdjęcia i ten sernik <3
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, ten kolor jest obłędny!
OdpowiedzUsuńRaz piekłam sernik jagodowy, ale kolor niestety nie był tak intensywny...
Czesc :) Muszę Ci cos przyznac, Twoje teksty naprawdę opiewaja wrecz w wielki talent oraz przekaz, co w dzisiejszych czasach jest bardzo wielka rzadkoscia :) Tak więc tym bardziej rad jestem, gdy widze, ze są jeszcze na tym swiecie utalentowani ludzie, którzy nie wymagaja za wszystko co robia zaplaty :) Dziekuje za to, ze dzielisz się swoim talentem za darmo :)
OdpowiedzUsuń