Tarta pistacjowo- truskawkowa
składniki na formę o średnicy podstawy 24 cm
spód:
300 g pistacji wyłuskanych i zdrobnionych na proszek
30 g cukru
40 g masła
wypełnienie:
400 g słodzonego mleka skondensowanego
120 ml śmietanki
2- 3 jajka, średniej wielkości
1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego
na wierzch:
truskawki, około 240 g, oszypułkowane, umyte, przekrojone na połówki lub w plasterki
Przygotowanie:
1. Zmielone pistacje łączymy z masłem i cukrem tak aby powstała zbita masa. Masę formujemy w kulę, zawijamy w kawałek folii spożywczej i wkładamy do lodówki na około 20 minut, do momentu aż się schłodzi.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, program: góra i dół.
W misce łączymy śmietankę, najlepiej schłodzoną, mleko skondensowane, wanilię i jajka, za pomocą miksera.
3. Wyjmujemy z lodówki masę i wylepiamy nią formę do tarty o średnicy 23-25 cm. Aby masa nie lepiła się do naszych dłoni, najlepiej je zwilżyć zimną wodą.
Spód tarty nakłuwamy widelcem i formę wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut do podpieczenia. Wyjmujemy, studzimy przez około 10 minut. Po tym czasie wylewamy masę z mleka słodzonego bezpośrednio na spód. Można ją przemieszać trzepaczką przed wylaniem.
4. Formę z ciastem wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-35 minut albo do momentu kiedy to wierzch tarty będzie ścięty ale niezarumieniony. Formę z ciastem wyjmujemy po tym czasie i studzimy. Przed podaniem dekorujemy połówkami truskawek. Smacznego :)
wpis sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Zakochałam się w tej tarcie od pierwszego wejrzenia :) Będę musiała taką przygotować :)
OdpowiedzUsuńTen spód krzyczy do mnie :zjedz mnie!"<3
OdpowiedzUsuńja również zakochałam się bez pamięci!:D
OdpowiedzUsuńSmakowity ten pistacjowy spód :) i świetne zestawienie kolorów.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna!
OdpowiedzUsuńI jakie foty - wow!
Wygląda obłędnie :) Super połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta! ; )
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z pistacjami. :- )
Prezentuje się idealnie!
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJak smakuje pistacjowy spód? Bo jestem zakochana we wszytskich orzechach i to jest dla mnie strzał w dziesiątkę :D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
www.cojapieke.blogspot.com