link
facebook login BAYADERKA : Sernik jagodowy

sobota, 28 czerwca 2014

Sernik jagodowy



Mini-sernik jagodowy z puree jagodowym, białą czekoladą i świeżymi owocami- tak bardzo byłam ciekawa jego smaku, że nie pozwoliłam mu dobrze stężeć, stąd na zdjęciach sernik w samym środku jest lekko rozsypany. Wierzę jednak że cierpliwi są wynagradzani i tym, którzy sernik przygotują i odstawia do stężenia na te kilka godzin, sernik bardzo mocno zasmakuje.
Uwielbiamy jagody a ten serniczek jest pyszny. Kremowy i delikatny, z dodatkiem białej czekolady, która komponuje się bardzo dobrze z wieloma owocami sezonowymi. Bardzo mocno polecam :)


Mini-sernik jagodowy
z puree jagodowym, białą czekoladą i świeżymi owocami

Uwaga: z poniżej podanych składników otrzymamy mały sernik, podzielny na około 8-10 niewielkich kawałków. Do jego upieczenia korzystałam z formy o średnicy 16 cm.
Aby upiec duży sernik, w formie o średnicy 23-25 cm należy podwoić wszystkie składniki,
wydłużyć czas pieczenia.  

składniki na spód:

100 g ciasteczek typu digestive
40 g masła

składniki na masę serową:

500 serka kremowego typu Philadelphia
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki słodkiej, 36 %
100 g jagód, zmiksowanych/zblenderowanych na puree
25 g mąki ziemniaczanej
3 jajka, średniej wielkości
łyżeczka aromatu waniliowego


składniki na wierzch:

około 3 łyżek świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego
30 g cukru

Przygotowanie:

1. Dno formy okrągłej ze zdejmowaną/ odpinaną obręczą wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni Celsjusza, program góra, dół albo 120 stopni, program z termoobiegiem.
Ciasteczka miksujemy na piasek i łączymy z masłem. Powinna powstać zbita masa. Masę kruszymy i wykładamy nią dno formy. Następnie wstawiamy formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Czekoladę łamiemy w kosteczkę i wrzucamy do garnka o mocnym dnie. Zalewamy ją śmietanką. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu tak aby czekolada rozpuściła się i połączyła ze śmietaną, co jakiś czas mieszając.. Nie doprowadzamy do zagotowania. Jak tylko składniki się połączą, garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

3. Masę serową łączymy z puree jagodowym i ostudzoną rozpuszczoną czekoladą. Miksujemy. Wbijamy jajka i łączymy z masą za pomocą miksera, bardzo krótko, tylko do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy aromat, mieszamy szpatułką/ łyżką. Wlewamy masę, dosyć płynną, do formy, w której będziemy piec sernik. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 1h 35 minut albo do momentu kiedy to wierzch sernika będzie ścięty.

4. Wierzch sernika przygotowujemy przez wymieszanie składników: jogurtu greckiego z cukrem. Jak tylko piekący się sernik będzie ścięty z wierzchu, wyjmujemy formę z sernikiem, wylewamy masę jogurtową na sernik i na to wykładamy owoce. Następnie wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy przez kolejne 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ostrożnie formę z sernikiem i odstawiamy do stężenia na minimum 6-8 h. Mojemu sernikowi na zdjęciach nie pozwoliłam tężęc tak długo- byłam bardzo ciekawa smaku :) Jednak najlepiej będzie jeżeli sernik odczeka swoje w chłodnym  miejscu a wtedy nabierze właściwej konsystencji. Smacznego :)




16 komentarzy:

  1. Wygląda nieziemsko i z pewnością właśnie tak smakuje! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jagody :) i pomysł na takie połączenie uważam za rewelacyjny. Na pewno wypróbuje ten przepis.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety, u mnie chyba też nie zdążyłby się w pełni zestalić *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, Sernik wygląda fajnie. Pytanie, o ile wydłużyć czas w przypadku pieczenie w formie 23 cm ?
    W składnikach brakuje słowa serek kremowy przy 500 gr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już poprawiłam. Nie wiem dokładnie ile trzeba piec ten sernik w formie 23 cm, bo masa sernikowa jest dosyć płynna. Piekłabym około 1h45min. Ale sprawdziłabym po tym czasie czy wierzch na środku jest dobrze ścięty. Zwykle serniki z kilograma sera piekę około 1h30min do 2h w niskich temperaturach w formach 23-25 cm, ale też moje masy serowe nie były takie płynne.

      Usuń
  6. sernik marzenie, zachwyca swoimi kolorami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Schłodzony musi być pyszny w środku lata :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne te zdjęcia i ten sernik <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie, ten kolor jest obłędny!
    Raz piekłam sernik jagodowy, ale kolor niestety nie był tak intensywny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Czesc :) Muszę Ci cos przyznac, Twoje teksty naprawdę opiewaja wrecz w wielki talent oraz przekaz, co w dzisiejszych czasach jest bardzo wielka rzadkoscia :) Tak więc tym bardziej rad jestem, gdy widze, ze są jeszcze na tym swiecie utalentowani ludzie, którzy nie wymagaja za wszystko co robia zaplaty :) Dziekuje za to, ze dzielisz się swoim talentem za darmo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers