link
facebook login BAYADERKA : CHLEB NA SODZIE

wtorek, 5 kwietnia 2011

CHLEB NA SODZIE


Chleb na sodzie, tradycyjnie wypiekany z nacięciem w kształcie krzyża. Jego korzenie znajdziemy w Ameryce, dokładnie w ostatnich dekadach osiemnastego wieku. I chociaż pochodzi zza oceanu, dzisiaj jest kojarzony przez wielu z Irlandią i popularnie nazywany Irish soda bread.

Zastanawiające jest skąd pochodzi tradycja nacinania chleba w tak specyficzny sposób.
Kiedyś wierzono, że krzyż na chlebie odstraszał złe duchy i pokusy.
Natomiast dzisiaj uważa się, że takie nacięcie ułatwia wyrastanie chleba w wysokich temperaturach jak i też krojenie go na równej wielkości kawałki.

Sam chleb jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Nie potrzebuje czasu wyrastania jakoże za sam proces rośniecia odpowiedzialne są maślanka reagująca z sodą oczyszczoną.

W smaku ciekawy, według mnie bardzo dobry. I najlepsze połączenie jakie można sobie wyobrazić tutaj to chleb z  masłem i wędzonym łososiem.

Przygotowanie samego ciasta nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Więc może tak świeżutki chleb na sodzie w kwietniowy wieczór?:)

Przepis zaczerpnęłam z książki ''Baking with Passion'' autorstwa D.Lepard i R.Whittington.

Składniki:

- 300  ml maślanki/ niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka stołowa melasy
- 220 g mąki spulchnionej ( można zastąpić mąką pszenną + szczypta proszku do pieczenia)
- 220 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli morskiej ( w oryginale Maldon salt)
- 1 lyzka kiełków pszenicznych
- 1/2 łyżeczki kamienia winnego
- łyżka stołowa sody

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i formę (moze byc okrągła o średnicy 23 cm lub prostokątna o wymiarach 25x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

2. Maślankę z melasą wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż te dwa składniki się idealnie połączą.

3. Pozostałe składniki czyli mąkę, sodę, kamień winny, kiełlki łączymy razem i solimy. Na to wylewamy maślanke z melasą.
Wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i miękkie.
Formujemy je w kule i robimy głębokie nacięcia w kształcie krzyża.

4. Pieczemy w wyżej podanej temperaturze przez około 40-60 minut aż chleb po opukaniu go będzie się wydawał w środku pusty.
Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers