Już niedługo zacznie się sezon na rabarbar, później truskawki i będziecie mogli skosztowac własnego dżemu. A można, można się nim delektować na wiele sposobów.
I obiecuję, że z tym dżemem pewnego dnia pojawi się na blogu jeszcze niejeden przepis.
O jego doskonałym smaku przekonajcie się sami!:)
Składniki:
-100 cukru kryształ
- 300 g rabarbaru (obranego i pociętego na drobne kawałki)
- 500 g truskawek (oszupułkowanych i pociętych na połówki)
Wykonanie:
Umyte, obrane i pokrojone owoce wkładamy do garnka. Gotujemy przez około dwie godziny. Po czym wsypujemy cukier i gotujemy dalej, od czasu do czasu, mieszając.
Dżem potrzeba gotować przez co najmniej kilka godzin. Najlepiej po gotowaniu zostawić w tym samym garnku i następnego dnia rano sprawdzić jego konsystencję. Powinien nie ''schodzić'' z przewróconej do góry dnem łyżki.
Odnośnie pasteryzacji, ja tradycyjnie, gotuję słoiki z dżemem w kąpieli wodnej tzn. wkładam je do wyścielonego ręcznikiem garnka i zalewam do połowy wysokości słoików wodą. Gotuję przez około 10-15 minut, aż wieczko słoika wciągnie się do środka.
Smacznego!:)
właśnie mi przypomniałaś...że rabarbar nachodzi!!! :) jupi!!!!!
OdpowiedzUsuńps. a dzem ...truskawka i rabarbar to połącznie istnie królewskie..
Bayaderko! Już nie mogę doczekać się rabarbaru i słodkich sezonowych truskawek...
OdpowiedzUsuńPiękny blog - cudowne zdjęcia i ciekawe przepis!
Bardzo mi się podoba pozdrawiam:)
Moi kochani, bardzo milo jest czytac Wasze komentarze!:) dziekuje i pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńTeż chcę dostać rabarbar, już i teraz!
OdpowiedzUsuńPoza tym, nie powinnaś nas w taką pogodę katować TAKIMI rzeczami! To niesprawiedliwe!:)
Atrio,
OdpowiedzUsuńja zachecam, nie katuje, alez w zadnym wypadku!:) pozdrawiam serdecznie.
a czy nie potrzeba pektyn np z cytryny?
OdpowiedzUsuń