I upiekłam chleb, z najprostszego przepisu, jaki mogłam znaleźć. Czasami miewam takie dni, kiedy nie eksperymentuję, nie poszukuję, a piekę najprościej jak można.:)
Chleb jest idealny dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w ’'domowych zacisznych piekarniach’’...
Bo nie jest wymagający. I nie potrzeba zakwasu aby go przygotować, a jedynie kilku gram drożdży, które zawsze się gdzieś w domu znajdą, wręcz że same nawiną i proszą o wykorzystanie:).
No i kolejne ''za'': maślanka i płatki owsiane...czy mogło być bardziej zdrowo?:)
Przepis pochodzi z książki Joanny Farrow ''200 Bread Recipes''.
- 125 ml wody o temperaturze pokojowej
-190 ml maślanki o temperaturze pokojowej*
- niecała łyżka soli
- 420 g mąki pszennej typ 450
- 50 g płatków owsianych + około dwóch garści do obsypania formy i ciasta
- łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży albo 14 g świeżych
-mleko ( do posmarowania ciasta)
Wykonanie:
1. Drożdże łączymy z woda i cukrem i 5 łyżkami mąki. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 10-20 minut.
2. Płatki owsiane, mąkę i sól łączymy szybko i odstawiamy. Kiedy drożdże się spienią, łączymy je z maślanką, mąką, płatkami i solą. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie przekrawamy na pół.
3. Dwie blaszki o wymiarach 24x8 cm smarujemy olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Następnie wkładamy do nich ciasto chlebowe i równo rozkładamy. Smarujemy mlekiem i wysypujemy wierzch płatkami owsianymi. Po czym odstawiamy pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 h.
4. Nagrzewamy piekarnik do 195 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto niemalże podwoi swą objetość, wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut aż zbrązowieje a po ''opukaniu'' będzie wydawało się być w środku puste. Studzimy na kratce.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.