link
facebook login BAYADERKA : SERNIK KRAKOWSKI

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

SERNIK KRAKOWSKI


Ten sernik jest częścia domu, w którym się wychowałam. 
Pieczony przez Mamę, Siostrę i mnie. Musze dodać, że prawdziwa mistrzynią w jego przygotowaniu nigdy nie przestanie być moja Siostra:) 

To ciasto jest doskonałe, jak dla mnie IDEALNE. I nie przestanę się nim zachwycać. Cóż, w domu wykonuje się go z prawie dwóch kilogramów tłustego sera twarogowego.  Ja nieco zmniejszyłam proporcje..:)

Sernik krakowski- z repertuaru ''Ulubionych wypieków rodzinnych'': ciężki, bardzo serowy , a mimo to niezwykle delikatny...


Jestem przekonana, ze pokochacie to ciasto:)


Składniki na masę serową:*

- 1,8 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- 0,5 kg masła
- 330 g cukru krysztal
- paczka cukru waniliowego
- 8 jajek
- 2 ugotowane ziemniaki przemielone z twarogiem
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy**
- cytryna
- 70 g rodzynek
- szczypta soli


Składniki na kruche ciasto:

- 510 g mąki pszennej luksusowej
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na lukier:

-120 g cukru pudru
- 3- 4 łyżki letniej wody

Wykonanie:

1. Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Odcedzamy a następnie oprószamy mąką.
Masło ucieramy z cukrem tak aby było puszyste.
Oddzielamy białka od żółtek. I do masy maślanej, ciągle miksując, dodajemy po jednym żółtku.

2. Po czym do masła, po jednej łyżce, dodajemy zmielonego twarogu. Następnie, ciągle miksując, wsypujemy cały budyń śmietankowy**, cukier waniliowy,  2 łyżki mąki pszennej luksusowej. Wlewamy sok z cytryny, ale uważamy na to, aby nie było w nim pestek.

3. Miksujemy wymienione składniki i wsypujemy w to oprószone mąką rodzynki.
W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
Ubite na sztywno białka łączymy z masą serową, bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy formę do pieczenia.

5. Przygotowujemy kruche ciasto: wszystkie wymienione składniki na ciasto zagniatamy aż powstanie gładka, miękka masa.
Wyjmujemy pergamin z formy do pieczenia i na nim kładziemy 1/2 ciasta kruchego. Rozwałkowujemy równo. Wkładamy pergamin do formy i wylewamy na to masę  serową.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy równo i ostrym nożem tniemy na długie paski równej szerokości, u mnie 3cm.
Rozkładamy paski pod kątem w równych odstępach od siebie a następnie na nie prostopadle kładziemy kolejne paski tak aby tworzyły kratkę ale pod kątem.

6. Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny. Można dodatkowo sprawdzić metodą tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku okolo pół godziny. Wyjmujemy i studzimy w formie.


7. Ostudzone ciasto można ozdobić lukrem, który robimy następująco:
Do małego rondelka wsypujemy cukier puder i zalewamy to 3-4 łyżkami wody. Na wolnym ogniu podgrzewamy cukier, mieszając az powstanie gladki dosyć gęsty lukier.

Smacznego!:)

* Wszystkie podane składniki są na formę o wymiarach 30x 35 cm.
** Proszek na budyń można przygotować w domu: 2 żółtka łączymy z 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki krupczatki i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

6 komentarzy:

  1. Miałem szczęście zjeść zacną porcję tego sernika - JEST PRZEPYSZNY!

    OdpowiedzUsuń
  2. DZIEKUJE I ciesze sie bardzo, ze Ci smakowal!:) pzdrwm

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto prezentuje się rewelacyjnie i jeszcze ten opis ciasta, skąd pochodzi , kto go najlepiej piecze , bardzo kusi coby go upiec na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot, dziekuje! Ten sernik na pewno znajdzie sie na naszym swiatecznym stole, nie tylko w zblizajaca sie Wielkanoc, chyba za zdaze upichic cos jeszcze lepszego:) nie wiem, pomyslow mam w glowie duzo, szkoda ze doba ma tylko 24 h. pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. taka mała blaszka na taką ilość sera?
    A proszek na budyń robić z żółtek ugotowanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam budyniu gotowego w proszku.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers