(all images by Agnieszka Guszpit © 2011
click on to enlarge)
Wreszcie wpadłam na przepis znaleziony na stronie BBC Good Food na ciasto z mąki pszennej razowej. Dodatkowo za topping służyła pokaźna dawka warzyw.
Dzisiaj topping wybieram sama, za każdym razem inny. Przygotowanie pizzy zawsze pobudza działanie wyobraźni i ten przepis, chociaż podany niżej pozostawia szalenie dużo swobody zarówno na przygotowanie samego ciasto jak i kombinacji tego co na nim się znajdzie.
( Superhealthy pizza BBC Good Food, przeze mnie przepis nieco zmodyfikowany)
na ciasto:
100 g mąki typ 450
100 g mąki pszennej razowej
łyżeczka soli
odrobina oleju
125 ml letniej wody
7 g drożdży instant (fast action yeast)
mąka do podsypania stolnicy
Ponadto:
100 g cukinii cieńko pokrojonej
140 g pomidorów posiekanych z puszki
łyżka koziego sera
50 g sera mozarella
łyżka posiekanej cebuli
odrobina czosnku posiekanego
bazylia
tymianek
sól i pieprz
220 g winnych pomidorków koktajlowych
3 małe grzyby posiekane drobno
oliwki zielone odpestkowane pokrojone
Ciasto przygotowujemy przez połączenie wszystkich składników i wyrabianie na stolnicy około 6 minut.
Stolnica powinna być lekko podsypana mąką. Ciasto rozciągamy, zakładamy, rozwałkowujemy i powtarzamy te czynności aż do momentu uzyskania ciasta gładkiego i elastycznego.
Stolnica powinna być lekko podsypana mąką. Ciasto rozciągamy, zakładamy, rozwałkowujemy i powtarzamy te czynności aż do momentu uzyskania ciasta gładkiego i elastycznego.
Papier do pieczenia lekko natłuszczamy i na nie wykładamy ciasto rozwałkowane na dysk o średnicy około 30 cm, może być mniej, bo tutaj nie o precyzję się rozchodzi.
Nakrywamy je płótnem i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia.
Następnie rozsmarowujemy pomidory z puszki, UWAGA: połączone uprzednio z czosnkiem, cebulą, bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem.
Na tak przygotowany sos wykładamy cukinie, grzyby, ser, oliwki (opcjonalnie) i na samym wierzchu pomidorki.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 min pod przykryciem.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 min pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Pieczemy pizzę w tej temp. przez 20 minut, po czym ją zmniejszamy do 195 stopni i pieczemy dalej przez kolejne 20 minut albo do momentu kiedy to ciasto na brzegach nabierze brązowo-złotego koloru.
Gotowe!
Miłego popołudnia!
A.