link
facebook login BAYADERKA : Long live the pizza! O przygotowaniu zdrowej pizzy słów kilka/ How to prepare a superhealthy pizza

czwartek, 23 czerwca 2011

Long live the pizza! O przygotowaniu zdrowej pizzy słów kilka/ How to prepare a superhealthy pizza


(all images by Agnieszka Guszpit   ©  2011
click on to enlarge)

Jeszcze do niedawna pizza była   jednym z tych dań na które ochota przychodziła przynajmniej kilka razy w miesiącu i jednocześnie rodziły się we  mnie ambiwalentne odczucia.
Wreszcie wpadłam na przepis znaleziony na stronie BBC Good Food na ciasto z mąki pszennej razowej. Dodatkowo za topping służyła pokaźna dawka warzyw.
Dzisiaj topping wybieram sama, za każdym razem inny. Przygotowanie pizzy zawsze pobudza działanie wyobraźni i ten przepis, chociaż podany niżej pozostawia szalenie dużo swobody zarówno na przygotowanie samego ciasto jak i kombinacji tego co na nim się znajdzie.


Przepis na zdrową pizzę:
( Superhealthy pizza  BBC Good Food, przeze mnie przepis nieco zmodyfikowany)

na ciasto:

100 g mąki typ 450
100 g mąki pszennej razowej
łyżeczka soli
odrobina oleju
125 ml letniej wody
7 g drożdży instant (fast action yeast)
mąka do podsypania stolnicy

Ponadto:

100 g cukinii cieńko pokrojonej
140 g pomidorów posiekanych z puszki
łyżka koziego sera
50 g sera mozarella
łyżka posiekanej cebuli
odrobina czosnku posiekanego
bazylia
tymianek
sól i pieprz
220 g winnych pomidorków koktajlowych
3 małe grzyby posiekane drobno
oliwki zielone odpestkowane pokrojone

Ciasto przygotowujemy przez połączenie wszystkich składników i wyrabianie na stolnicy około 6  minut.
Stolnica powinna być lekko podsypana mąką. Ciasto rozciągamy, zakładamy, rozwałkowujemy i powtarzamy te czynności aż do momentu uzyskania ciasta gładkiego i elastycznego.
Papier do pieczenia lekko natłuszczamy i na nie wykładamy ciasto rozwałkowane na dysk o średnicy około 30 cm, może być mniej, bo tutaj nie o precyzję się rozchodzi.
Nakrywamy je płótnem i odstawiamy na 20 minut do lekkiego napuszenia.
Następnie rozsmarowujemy pomidory z puszki, UWAGA: połączone uprzednio z czosnkiem, cebulą, bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem.
Na tak przygotowany sos wykładamy cukinie, grzyby, ser, oliwki (opcjonalnie) i na samym wierzchu pomidorki.
Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 20 min pod przykryciem.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni Celsjusza. Pieczemy pizzę w tej temp. przez 20 minut, po czym ją zmniejszamy do 195 stopni i pieczemy dalej przez kolejne 20 minut albo do momentu kiedy to ciasto na brzegach nabierze brązowo-złotego koloru.
Gotowe!

Miłego popołudnia!

A.

15 komentarzy:

  1. Fajna taka pizza:-) Widac, ze mozna i smacznie i zdrowo:-)
    Jeszcze bardziej niz pizza urzekly mnie zdjecia, sa przepiekne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna. Z wielką chęcią skuszę się na kawałeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawde pieknie zdjecia.
    a tak w ogóle, to niespotkałam sie jeszcze z takim ciastem na pizze, ale jestem za. chetnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, znów takie piękne zdjęcia!
    i ponętne smakołyki.
    rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo.. razowej pizzy jeszcze nie próbowaliśmy, więc zapisujemy. A zdjęcia i aranżacja jak zawsze pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga, dziękuję za Twe miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie.

    Papaya, dzięki. Ślę pozdrowienia.

    Asiu, bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    Praline, miło Ciebie znów widzieć. Pozdrowienia.

    Karmelitko, dzięki za komentarz i że wpadłaś. Serdecznie pozdrawiam.


    Just Great Food, dziękuję bardzo. Pozdrowienia serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo wszystko nie wierzę w istnienie zdrowej pizzy:) To by było zbyt piękne:) Ale i tak bym zjadła twoją, przepis jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem pierwszy raz u Ciebie, nie wiedzieć czemu... Robisz obłędne zdjęcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj, dziękuję. Najprawdopodobniej dlatego że Bayaderka istnieje od kilku miesięcy. To noworodek jeszcze:-) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle zachwycasz zdjęciami ;-) W sumie to nigdy nie wierzyłam, że istnieje 'Zdrowa pizza' ;-D Mhmh.. wszystko wygląda zachęcająco ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis. Polecam też pizzę na spodzie pół-orkiszowym i z zieleniną na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zdjęcia użyte do tego przepisu były wykonane w świetle sztucznym?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pizze do tej pory były obowiązkowo z salami lub boczkiem - ale przepis na tyle ciekawy że jutro tylko cukinia:-)))) i duuuużo sera

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers