link
facebook login BAYADERKA : 8 lip 2011

piątek, 8 lipca 2011

Porzeczanki czyli słodkie bułki z porzeczkami / Sweet tea rolls filled with redcurrants and rustic sourdough bread

porzeczanki czyli słodkie bułki z porzeczkami/ Redcurrants tea rolls


All images by Agnieszka Guszpit
subject to Copyright 2011

Przepis na ciasto na porzeczanki oparłam o ten znaleziony na blogu Mar, Pikle i Binokle. Bardzo za to dziękuję.:-)
Recepturę nieco zmodyfikowałam. Poza tym mogę podpowiedzieć że takie bułeczki generalnie można przygotować prawie z każdego rodzaju owoców letnich i upiec agreścianki, znane już wszystkim jagodzianki, brzoskwinianki etc. Jedynym warunkiem jest odciśnięcie owoców z soku, w razie potrzeby połączenie z cukrem a dla uściślenia nadzienia, dodanie mąki, najlepiej ziemniaczanej.
A poza tym bułeczki są przyjemne w formowaniu, ciasto nie rozlewa się i nie jest zbyt rzadkie.

Życzę Wam dobrego popołudnia,

A.

i coś do posłuchania (słuchałam tego bardzo często kiedy byłam małą dziewczynką, a właściwie słuchali tego moi Rodzice...sentymentalny jak dla mnie utwór A-ha)

Recipe for the tea rolls filled with redcurrants:

(all ingredients must be room temperature)

for the dough:

500 g strong white flour ( or all-purpose flour)
7 g fast action yeast ( one sachet)
150 g caster sugar
120 g melted unsalted butter (cooled to tepid)
210 ml lukewarm milk
2 whole eggs (no separating needed)
1 teaspoon pure vanilla extract


for the filling:

250 g fresh redcurrants (washed, excl.vines)
5 tablespoons caster sugar
1 scant tablespoon cornstarch (cornflour)

for the icing:

200 g of icing sugar
3 tablespoons hot water


Method

Prepare the filling first. Combine the redcurrants with sugar and flour and place it in a colander so you can get rid of the juice as much as possible. Set aside.

Combine the flour, yeast, sugar, milk, extract and butter with an electric mixer for about 5 minutes. Then  add one egg at a time. Continue on mixing until the dough becomes soft and elastic.
Place it in a slightly oiled bowl and cover with cling film. Let it prove for about an hour until doubled in size.

After that place the dough on a slightly floured working space and roll it gently.
Divide into 16 equal pieces.
Take one piece at a time and put some filling in the middle of it. Not too much. One teaspoon per a tea roll will be just fine. With your fingers close the edges and shape a ball. Make sure that the filling is well-cover by the dough.
Place it on a baking tray lined with some non-stick baking paper.
Leave some space between each roll. 3 cm between one another is alright.
Preheat the oven to 190 Celsius and bake the rolls for about 15-20 minuted or until they get golden brown colour. Let them cool.




The icing: mix the ingredients and brush each roll with the icing



Przepis na porzeczanki czyli slodkie bulki z porzeczkami

uwaga: wszystkie skladniki na ciasto powinny miec temperature pokojowa

500 g maki pszennej
7 g drozdzy suchych (fast-action yeast) albo 14 g drozdzy swiezych
150 g cukru
120 g niesolonego plynnego masla
210 ml cieplego ( ok. 22 C) mleka
2 jajka sredniej wielkosci
lyzeczka ekstraktu waniliowego

na nadzienie:
ok. 250 g porzeczek (umytych, oczyszczonych, obranych)
6 lyzek cukru
czubata lyzka maki ziemniaczanej


na glazure

200 g cukru pudru
ok. 3 lyzek goracej wody


Zaczynamy od przygotowania owocow.
Mieszamy je z cukrem i maka ziemniaczana i zostawiamy na durszlaku albo sicie aby pozbyc sie soku a przynajmniej jego czesci.
Nastepnie jezeli uzywamy suchych drozdzy laczymy je z maka, mlekiem, cukrem, ekstraktem i przestudzonym plynnym maslem. Wyrabiamy ciasto mieszadlami miksera okolo 2-3 minut. Po czym wbijamy po jednym jajku i nadal miksujemy okolo 3 minut az do uzyskania gladkiego i elastycznego ciasta. Umieszczamy je w misce lekko natluszczonej i nakrywamy wilgotna sciereczka albo folia spozywcza w cieplym i nieprzewiewnym miejscu na okolo 40 minut do godziny tak, aby ciasto podwoilo swa objetosc.
Jak tylko ciasto podwoi objetosc, wbijamy w nie piesc. Po czym wykladamy je na lekko oproszona maka stolnice i lekko rozwalkowujemy. Dzielimy je na rowne 16 czesci. Kazda z czesci delikatnie rozciagamy i na srodku, lyzeczka, kladziemy owoce (dobrze jest je odcisnac nieco z soku) po czym palcami zamykamy tak aby utworzyc kulke i formujemy w dloniach buleczki. Mozna nieco nawilzyc dlonie olejem albo zroszyc maka.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, wykladamy papierem do pieczenia dwie duze formy i wykladamy buleczki na papier w odstepach 3 cm od siebie. Odstawiamy je do napuszenia na okolo 10-15 minut w cieplym i nieprzewiewnym miejscu i pieczemy okolo 15-20 minut az stana sie lekko brazowe. Studzimy na kratce.
Lukier przygotowujemy z dokladnego polaczenia (bez gotowania) cukru i wody. Nim ozdabiamy buleczki. Buleczki zachowaja swiezosc najdluzej przykryte lniana sciereczka.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers