link
facebook login BAYADERKA : 25 wrz 2012

wtorek, 25 września 2012

Blyskawiczne ciasto z gruszka, figami i czekolada





Ciasto do przygotowania w kwadrans.
Skladniki laczymy na zasadzie: mokre w jednym naczyniu, suche w drugim ( podobnie jak w pieczeniu muffinow) i widelcem laczymy calosc.
Ciasto jest bardzo wilgotne, miekkie, nieprzesadnie slodkie, z kawalkami czekolady...Wypelnione dosyc spora iloscia owocow.



Blyskawiczne ciasto z gruszkami, figami i czekolada

190 g maki pszennej
100 g posiekanych suszonych fig
100 g posiekanej dobrej czekolady
200 g gruszek pokrojonych w kawalki (waga po obraniu)
50 g cukru
50 g nutelli
2 jajka
lyzeczka proszku do pieczenia
garsc posiekanych orzechow wloskich, opcjonalnie*
2 lyzki holenderskiego kakao* 
90 g jogurtu naturalnego
90 g oleju
szczypta sody oczyszczonej

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Niewielka foremke, tzw. keksowke, wykladamy papierem do pieczenia.
Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia, soda.
Figi, gruszki, czekolade laczymy z jogurtem, nutella, olejem, cukrem.
Jajka ubijamy i laczymy z mokrymi skladnikami.
Suche i mokre skladniki mieszamy tylko do polaczenia.
Wlewamy mase do foremki. Wyrownujemy wierzch szpatulka.
Pieczemy na srodkowym poziomie, przez okolo 40 minut.
Ciasto wyjmujemy po upieczeniu. Studzimy.
Przygotowujemy ganache: czekolade polamana w kosteczke laczymy ze smietanka i z kakao. Podgrzewamy, albo w mikrofalowce, albo w garneczku o grubym dnie, najlepiej na najmniejszym plomieniu. Jak tylko skladniki sie polacza, ganache bedzie lsniaca, polewamy nia ciasto, lekko studzimy i ozdabiamy plasterkami suszonych fig.
Smacznego :)


* Na zdjeciach ciasto jest i bez orzechow, i bez kakao. Kiedy pieklam je po raz pierwszy, z orzechami i kakao, bylo jeszcze lepsze i bardziej intensywne w smaku.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers