Delikatnie pomaranczowy sernik z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skorki pomaranczowej.
Jako ze masa serowa powstala na bazie polskiego twarogu jest to jeden z ciezszych sernikow, jakie mozna znalezc na blogu.
Sernik delikatnie pomaranczowy z rodzynkami
1 kg twarogu
100 g smietanki slodkiej 18 % tluszczu
240 g cukru
5 duzych jajek
80 g rodzynek
sok z 1/2 cytryny
skorka starta z 1/2 cytryny
3 lyzki maki pszennej
1/2 opakowania budyniu smietankowego
1 duza pomarancza
150 ml wody wrzacej
1,5 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Ser wrzucamy do misy miksera i laczymy ze smietanka, nastepnie blenderujemy. W miedzyczasie do misy wsypujemy 200 g cukru. Blenderujemy skladniki na gladko.
Pomarancze szorujemy, przekrawamy na cwiartki, obieramy ze skorki. Zarowno owoc jak i skorke wkladamy do garneczka, zalewamy 150 ml wrzacej wody, gotujemy okolo 15 minut. Pomarancza i skorka zmiekna. Skorke kroimy w kosteczke i wrzucamy na patelnie, zasypujemy 40 g cukru i podsmazamy okolo 2-3 minut. Pomarancze blenderujemy na puree. Puree dodajemy do masy serowej.
Rodzynki odcedzamy i zasypujemy 3 lyzkami maki pszennej. Laczymy je z masa serowa.
Rodzynki odcedzamy i zasypujemy 3 lyzkami maki pszennej. Laczymy je z masa serowa.
Do masy wrzucamy skorke pomaranczowa, skorke cytrynowa, wlewamy sok z cytryny. Miksujemy. Wsypujemy 1/2 opakowania budyniu. Ponownie miksujemy. Wbijamy po jednym jajku. Laczymy krotko za pomoca miksera. Wlewamy aromat, miksujemy.
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Przygotowujemy forme do pieczenia. Dno formy wykladamy papierem do pieczenia tak aby boki wychodzily na zewnatrz, zamykamy obrecze. Wnetrze obreczy natluszczamy lekko np. maslem lub olejem.
Mase serowa mieszamy szpatulka, zaczynajac od dna, nastepnie wlewamy do formy do pieczenia.
Wyrownujemy wierzch szpatulka. i pieczemy okolo 1h 20 minut.
Sernik musi stezec okolo 12 h w niskiej temperaturze, najlepiej w lodowce.
Sernik musi stezec okolo 12 h w niskiej temperaturze, najlepiej w lodowce.
W miedzyczasie przygotowujemy lukier przez dokladne polaczenia skladnikow: cukru, wody i odrobiny soku z cytryny, ktore ucieramy na gladko.
Przed podaniem polewamy sernik lukrem i, opcjonalnie, dekorujemy starta skorka pomaranczowa.
Smacznego :)
Smacznego :)
pyszny mus byc:) uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńDługo stawiałam opór wypiekom z dodatkiem pomarańczy, ale patrząc na ten sernik, aż chce się prosić o kawałek. :)
OdpowiedzUsuńJa lubię chyba wszystkie serniki więc i taki jak dla mnie pyszny :)
OdpowiedzUsuńSerniczki zjadam wszelakie,pod warunkiem,ze nie sa pieczone na kruchym spodzie.A ten jest bez spodu,pachnacy pomarancza...pyszny!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny sernik, wspaniały smak :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne :)
Wygląda rewelacyjnie, wręcz idealnie, uwielbiam serniki, a z rodzynkami to już nie ma o czym mówić ;)... pycha !:-).
OdpowiedzUsuńJaki równiuteńki, pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPo prostu... boski!
OdpowiedzUsuń