link
facebook login BAYADERKA : Tort urodzinowy z Bailey's, ciasteczkami i owocami

piątek, 5 lipca 2013

Tort urodzinowy z Bailey's, ciasteczkami i owocami

Przepyszny tort urodzinowy :-)
Delikatny biszkopt przelozylam masa smietanowa z mascarpone z dodatkiem alkoholu Bailey's.
Dwa blaty ciasta przelozone kremem posypalam rozdrobnionymi ciasteczkami w czekoladzie.
Calosc udekorowalam owocami.
Tort smakowal rewelacyjnie kazdemu bez wyjatku :)



Tort urodzinowy z Bailey's, ciasteczkami i owocami
skladniki na forme o srednicy 22-23 cm


Na biszkopt:

7 jajek, rozmiar M
150 g cukru pudru
150 g maki tortowej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzki octu jablkowego


Na mase:

500 ml smietany slodkiej, min. 30 % tluszczu
250 g serka mascarpone
6 lyzek cukru pudru
4 lyzki alkoholu Bailey's

dodatkowo:
alkohol do nasaczenia biszkoptu, uzylam rumu
150 g rozdrobnionych ciasteczek, uzylam Jezykow
swieze owoce do dekoracji, np. maliny, jagody, jezyny


Przygotowujemy biszkopt:
bialka oddzielamy od zoltek. Ubijamy bialka w misie miksera az powstanie beza sztywna i lsniaca. Dodajemy cukier, miksujemy na najwyzszych obrotach. Dodajemy zoltka, miksujemy na srednich obrotach tylko do polaczenia. Nastepnie przesiewamy make z proszkiem. Wsypujemy make i miksujemy do polaczenia. Wlewamy ocet, miksujemy do polaczenia.
Biszkopt pieczemy w formie o srednicy 23 cm z zdejmowana obrecza.
Dno formy wykladamy papierem do pieczenia. Obracz, od wewnatrz, natluszczamy lekko najlpiej olejem. Obrecz nakladamy na dno formy, zamykamy. Ciasto biszkoptowe wlewamy do formy. Wierzch wyrownujemy szpatulka. Pieczemy okolo 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt  przed wyjeciem z piekarnika sprawdzamy tzw. metoda suchego patyczka.

Przygotowujemy mase:
Wykladamy mascarpone do misy miksera, miksujemy tak dlugo az w serku nie bedzie grudek. Serek przekladamy do innego naczynia. Mise miksera myjemy, wycieramy, wlewamy do niej dobrze schlodzona smietanke. Te ubijamy na prawie gesto, dodajemy cukier. Nastepnie laczymy z serkiem mascarpone. Miksujemy, nie za dlugo, tak aby masa miala konstystencje delikatnego kremu. Do masy wlewamy powoli Bailey's i laczymy z masa za pomoca szpatulki.

Biszkopt ostudzony kroimy na trzy blaty rownej grubosci.
Kazdy z blatow nasaczamy rumem ( okolo 3 lyzek na blat). Blat biszkoptowy wykladamy na patere albo dekoracyjny talerz i nakladamy krem, rozsmarowujemy rowno, posypujemy krem rozdrobnionymi ciasteczkami. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym i postepujemy jak wczesniej. Na koncu pokrywamy masa boki ciasta i wierzch, jak najrowniej. Calosc dekorujemy swiezymi owocami.
Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. Zachwycający! Musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, podoba mi się w nim wszystko. Wiele moich ulubionych składników.
    No i na pewno pachnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda, na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzostwo świata! Ciekawe, jak wygląda w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wcale się nie dziwię, że smakował. A my tu tacy głodni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach Agnieszko, wspaniały tort! Na pewno by mi także smakował. Jestem ciekawa środka , musiał pięknie wyglądać.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers