link
facebook login BAYADERKA : Pyszne oponki serowe

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pyszne oponki serowe


Jeżeli nie ma czasu na smażenie tradycyjnych pączków drożdżowych, proponuję przygotować te właśnie oponki. 

Są rewelacyjne. Pyszne, delikatne, z lukrem cytrynowym. Tuż po pieczeniu i oblaniu lukrem rozpływają się w ustach. 

Delikatne cytrynowe oponki serowe 
około 18 sztuk 


ciasto:

250 g serka kremowego 
niewielka szczypta soli 
120 ml śmietany kwaśnej, 18 % tłuszczu 
260 g mąki pszennej luksusowej 
łyżeczka soku z świeżo wyciśniętej cytryny 
2 żółtka 
4 torebki cukru waniliowego (4 x 32 g)
pół łyżeczki sody oczyszczonej 
około 2- 3 litry oleju orzechowego 
łyżka spirytusu

lukier: 

szklanka cukru pudru 
2- 3 łyżki bardzo gorącej wody 
1 łyżka kremu cytrynowego, tzw. lemon curd 


Składniki mokre łączymy w dużej misce. Mąkę przesiewamy z sodą. Wszystkie składniki zagniatamy. Z ciasta tworzymy kulę  Ciasto będzie dosyć zwarte ale nadal lepkie. Na tym etapie dodajemy więcej mąki. 
Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy do temperatury 180 stopni- najlepiej użyć termometru cukierniczego albo smażyć oponki  we frytkownicy która bedzie posiadała tę funkcję. 
Na stolnice wysypuję okolo 1/4 szklanki mąki. Rozprowadzamy ją i na to wykładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2 cm. Kieliszkiem wykrawamy kółka. W każdym kółku wykrawamy mniejsze kółko- ja użyłam do tego szyjki butelki od wina ;) 
Następnie oponki wrzucamy do gorącego tłuszczu. Jak tylko nabierze brazowego koloru, przekładamy drewnianym patyczkiem na drugą stronę. Usmażone oponki wykładamy na sitko aby odciekł nadmiar tłuszczu. 
Przygotowujemy lukier: do szklanki wsypujemy cukier puder i łączymy z 2 łyżkami gorącej wody i lemon curd. Ucieramy aż do gładkości.
Lekko studzimy i dekorujemy lukrem. Smacznego :) 

8 komentarzy:

  1. Do niedawna miałam pod nosem cukiernię, która piekła takie cuda. Teraz pozostaje się pomęczyć na własną rękę. Uroczo wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! ; )
    Bardzo fajny przepis!
    Wyszły przecudne. *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak milion dolarów:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę urocze! Taką chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers