Pyszny sernik na zimno. Wyśmienity deser łączacy smak truskawek i białej czekolady. Spód przygotowałam z biszkoptów, pokryłam je warstwą sosu z białej czekolady i owocami. Sernik może wydawać się nieco pracochłonny ale tak naprawdę chodzi o to, aby dobrze rozplanować jego przygotowanie. Kremowa warstwa serowa idealnie komponuje się z pianką, a smak czekolady jest wyczuwalny ale nie dominujący. Sernik zdecydowanie warty wypróbowania.
Sernik truskawkowy z białą czekoladą
(na zimno)
składniki na formę o średnicy
25 cm,
około 18 porcji
na spód
okrągłe biszkopty
100g białej czekolady
4 łyżki śmietanki
około 200 g
truskawek
na masę serową:
330 g
oszypułkowanych truskawek, zmiksowanych na puree
500 g
sera twarogowego
250 g
sera mascarpone
100 g
czekolady
40 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
120 g
cukru
30 g
cukru waniliowego
25 g
żelatyny, rozpuszczonej w
100 ml wrzącej wody
na piankę
truskawkową:
400 g
słodzonego mleka skondensowanego w puszce
300 ml śmietanki słodkiej, 36 % tłuszczu
200 g
zmiksowanych truskawek
24 g
żelatyny
100 g
gorącej wody
dekoracja,
opcjonalnie:
100 ml śmietanki
ok. 5 cukierków Michałki (białych), pokruszonych
Przygotowanie
I. Spód
1. Na dno formy o średnicy 25 cm wykładamy kawałek
papieru do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopty, jeden obok drugiego.
2. Białą czekoladę łamiemy na drobno nad garneczkiem
żaroodpornym, wkładamy do niego małe kawałki i zalewamy śmietanką. Rozpuszczamy
podgrzewając na wolnym płomieniu, cały czas mieszająć. Nie doprowadzamy jej do
wrzenia. Miksujemy składniki.
3. Rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladą polewamy
biszkopty. Po czym formę wstawiamy do lodówki a w międzyczasie przygotowujemy
masę serową.
II. Masa serowa
4. Twaróg mielimy na gładko, najlepiej blenderem. Łączymy z
cukrem i mascarpone.
5. Do masy serowej wlewamy zmiksowane truskawki. Łączymy
mikserem.
6. Czekoladę białą łamiemy w kosteczkę, wrzucamy do
garneczka o mocnym dnie, łączymy ze śmietanką i rozpuszczamy, podgrzewając na
bardzo wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu lekko studzimy i łączymy czekoladę z masą
serową.
7. Do masy wsypujemy cukier, dodajemy cukier waniliowy.
Miksujemy składniki.
8. Żelatynę wsypujemy do garneczka, zalewamy gorącą wodą
(100 ml) i cały czas mieszając, rozpuszczamy na średnim płomieniu. Nie
gotujemy. Jak tylko pozbędziemy się grudek, hartujemy masę serową- czyli do
garneczka z żelatyną dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy do całkowitego,
jednolitego połączenia. Dzięki zahartowaniu masy żelatyna nie jest wyczuwalna w
sernikach na zimno i mamy stuprocentową pewność że nie ma w nich żadnych
grudek.
9. Żelatynę łączymy z masą, miksujemy na najwyższych
obrotach. Masę wylewamy na przygotowane truskawki wyłożone na biszkoptach. Formę z sernikiem wstawiamy do
lodówki na minimum 4-6 h.
III. Pianka
truskawkowa
10. Jak tylko stężeje sernik, schłodzoną śmietankę ubijamy na gęsto
mikserem, najlepiej na średnich obrotach, cały czas obserwując jej
konsystencję. Po czym do ubitej śmietanki wlewamy mleko skondensowane i
miksujemy tylko do połączenia.
11. Z masą śmietanowo-mleczną łączymy truskawki i ponownie
miksujemy. Masa będzie wydawała się dosyć wodnista ale taka ma być.
12. Przygotowujemy żelatynę. Wsypujemy proszek do garneczka,
zalewamy gorącą wodą (100 ml) i cały czas mieszając, rozpuszczamy na średnim
płomieniu. Nie gotujemy. Jak tylko pozbędziemy się grudek, hartujemy masę
truskawkowo, dokładnie w taki sam sposób, jak to było z masą sernikową. Do
garneczka z żelatyną dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy do całkowitego,
jednolitego połączenia. Resztę łączymy z masą truskawkową i miksujemy na
najwyższych obrotach. Masę piankową wylewamy na stężały sernik. Wyrównujemy
wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do lodówki na minimum 4h.
Chcę poznać go bliżej :)
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! a czy spód można zrobić z normalnego pieczonego biszkoptu?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńpiękny i z pewnością pyszny!:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńtaki piękny! aż żal zjadać :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie w tym pastelowym różu :)
OdpowiedzUsuńPrzecudownie wygląda i wspaniałe ma połączenie smaków <3
OdpowiedzUsuńChciałabym zrobić ten sernik - ale zamiast z truskawkami chciałabym wypróbować z jagodami.
OdpowiedzUsuńWersja z truskawkami - niesamowita. Robiłam co prawda bez pianki (sama masa sernikowa) i to był NAJLEPSZY SERNIK NA ZIMNO jaki kiedykolwiek jadłam - a zajmuje się już ciastami już jakiś czas! POLECAM wszystkim.
Ale wracając do głównego tematu - czy wystarczy podmienić truskawki na jagody, czy trzeba wprowadzać parę modyfikacji.
Niestety trudno mi powiedzieć jako że sernika na zimno z jagodami nie robiłam. Ale polecam taki sernik jagodowy: http://bayaderka.blogspot.co.uk/2014/06/sernik-jagodowy.html
UsuńWitam, dziękuje za odpowiedz.
UsuńSernik zdążyłam już zrobić w 2 innych kombinacjach - z borówką amerykańską, a potem z malinami. W obu przypadkach całość pozostawiłam bez zmian - wyszło pyszne :)
DZIĘKUJE ZA TEN GENIALNY PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO :)