link
facebook login BAYADERKA : Pastitsie czyli grecka lasagne

piątek, 27 marca 2015

Pastitsie czyli grecka lasagne

 Pyszna, grecka lasagne znana jako Pastitsie to nic innego jak danie, które przypomina lasagne, ale jest, według naszych kubków smakowych, dużo smaczniejsze. Ja do sosu dodaję odrobinę selera, natki pietruszki, bazylii, co czyni go szczególnie aromatycznym. Polecam jako pomysł na bardzo smaczną obiadokolację :-)

Grecka lasagne 

150 g makaronu typu świderki
gorąca woda
sól
łyżka oleju

na sos beszamelowy:

30 g masła
1/2 łyżeczki soli
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki słodkiej
odrobina pieprzu czarnego

na sos mięsno-warzywny 

300 g zmielonego chudego mięsa indyczego
jedna szalotka
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
ok. 300 ml bulionu warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
5 listków bazylii, posiekanej drobno
3 łyżki potartego korzenia selera
jedna mała marchewka, obrana i pokrojona w kosteczkę

dodatkowo: 
40 g sera żółtego
70 g sera mozarella, pokrojonego w plastry
świeża natka pietruszki


Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy wodę, solimy, wlewamy odrobinę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Zdjejmujemy garnek z ognia, makaron wylewamy na durszlak a następnie hartujemy pod strumieniem zimnej wody.
2. Połowę makaronu ugotowanego rozkładamy na dnie naczynia okrągłego o średnicy około 30 cm.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy posiekaną obraną szalotkę, selera, marchewkę i mięso. Dusimy składniki około 10 minut w miedzyczasie zalewajac bulionem warzywnym. Dusimy przez około kwadrans, dodajemy zioła, przyprawy i koncentrat, zagotowujemy i następnie wykładamy mięso na warstwę makaronową.
4. Na czystej patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy mąkę, w międzyczasie mieszając aż te dwa składniki się dobrze połączą. Jak tylko powstanie zasmażka, wlewamy mleko i śmietankę i  mieszając, doprowadzamy do połączenia tych składników. Gotujemy przez około 3 minuty, doprawiając przyprawami. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę więcej mleka.
5. Na warstwę mięsno-warzywną wykładamy resztę makaronu, na ten wylewamy biały sos (sos beszamelowy). Na samych wierzchu wykładamy plastry mozarelli, potarty żółty ser i posiekaną drobno pietruszkę. Formę z lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 25 minut aż wierzch lekko się zarumieni i ser- całkowicie rozpuści. Podajemy gorące.





9 komentarzy:

  1. Hi Agnieszka! :-)
    this lasagna seems truly delicious!
    kisses,
    Ago

    OdpowiedzUsuń
  2. jak wrócę po świętach do domu to muszę ją zrobić! Zresztą narobiłaś mi teraz smaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubimy takie dania! sama niedawno popełniłam podobną zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Zjadłoby się. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawde bardzo podoba mi się ten Twoj blog, zazwyczaj nie jestem fanem blogow i blogerow, ponieważ za przeproszeniem uwazam to za chłam i nikomu niepotrzebne wyzalanie się (tak jest w większości), ale zgodnie z powiedzeniem, ze wyjatek jest potwierdzeniem reguły, Ty jestes tym wyjatkiem, naprawdę posiadasz wielki talent do pisania! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie ją zrobiłam! :) jest przepyszna! Bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne przepisy, dzisiaj wypróbuje łososia w kieszonkach. Cudne zdjecia! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers