link
facebook login BAYADERKA : Pyszne maślane ciastka weneckie/ Delicious Viennese fingers

środa, 23 kwietnia 2014

Pyszne maślane ciastka weneckie/ Delicious Viennese fingers

Rewelacyjne lekko kruche ciasteczka maślane. Mają dużo zalet: przygotowuje się je błyskawicznie, piecze równie szybko i rozpływają się w ustach. Mają też wady: nieco trudności może sprawić wyciśniecie ich na blachę i znikają w mgnieniu oka ;) Dlatego następnym razem zdecydowanie podwoję składniki aby upiec ich więcej.
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. To są ciasteczka które zasmakują do kawy z przyjaciółmi, ładnie będą wyglądać w lunchboxie, i na pewno dobrze prezentować na przyjęciu lub świątecznym stole. Bardzo polecam :-)

Kruche ciasteczka weneckie
przepis na Viennese fingers pochodzi z książki Essential Baking

składniki na 20 ciasteczek:

100 g masła
40 g cukru pudru
2 żółtka
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 g mąki pszennej luksusowej

na glazurę czekoladową: 

100 g czekolady połamanej w kosteczkę
30 g niesolonego masła

potrzebne też będą: 

duża forma prostokątna do pieczenia
papier do pieczenia
mikser i misa miksera
nóż
rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką
 

 Przygotowanie: 

1. Do misy miksera wkładamy masło i cukier. Ucieramy aż masło będzie miękkie i kremowe w konsystencji. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu), z termoobiegiem 160 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wykładamy dużym prostokątem papieru do pieczenia.
2. Jak tylko masło zmięknie i połączy się z cukrem, dodajemy po jednym żółtku a następnie ekstrakt. Miksujemy do połączenia składników.
3. Przesiewamy mąkę. Wyłączamy mikser. Misę zdejmujemy z miksera, wsypujemy mąkę. Za pomocą noża siekamy składniki tak aby mąka połączyła się z masa. Jak tylko utworzy nam się jednolite ciasto wkładamy je za pomocą łyżki do przygotowanego rękawa cukierniczego.
4. Na formę wyłożoną papierem wyciskamy za pomocą rękawa podłużne ciasteczka, przypominające paluszki, długości około 4-5 cm. Zostawiamy przerwę pomiędzy każdym ciastkiem.
5. Wstawiamy formę z wyciśniętymi ciastkami do piekarnika i pieczemy około 4-5 minut aż ciastka nabiorą złoto-brązowego koloru. Ciasteczka po upieczeniu wykładamy na kratkę kuchenną  i studzimy.
6. Przygotowujemy glazurę czekoladową. Czekoladę połamaną w kostkę i masło wrzucamy do garnka o mocnym dnie. Podgrzewamy, mieszając szpatułką, na małym płomieniu aż czekolada rozpuści się z masłem i utworzy się lśniąca, gładka glazura.
7. W glazurze lekko wystudzonej maczamy do mniej więcej połowy ciastko. Po czym odkładamy na kratkę do zastygnięcia czekolady.

5 komentarzy:

  1. Przepiękne te ciasteczka i zdjęcia cudowne !Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają perfekcyjnie, nic dodać nic ująć. jestem pewna, że sama zachwyciłabym się smakiem takiego chrupania. chciałabym je zrobić i uzyskać taki kształt, tylko o co to jest ten rękaw cukierniczy, z którego wyciska się ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jey, to jest inne określenie na szprycę. Wygląda to tak:

      http://www.galerialimonka.pl/pics/prod/tala_50_rekaw_tylki_box_2.jpg

      Rękaw można zrobić samemu pod warunkiem że posiada się końcówkę, np. z mocnego plastikowego woreczka. Osobiście polecam szpryce dobrej marki- są po prostu dużo trwalsze np. marka Wilton.

      Usuń
  3. poezja i dla kubków smakowych i dla oka:) cudowne zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kojarzą mi się z kocimi języczkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers