Dzisiejsze ciastka to wariacja na temat ciasta francuskiego :-) Jakiś czas temu na blogu pojawiły się CIASTKA FRANCUSKIE równie pyszne jak te dzisiejsze. Polecam :-)
Bardzo łatwe ciastka francuskie z truskawkami i białą czekoladą
na 6-8 ciastek
składniki:
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
żółtko
gruby cukier/ cukier perłowy
6-7 średnich truskawek, umytych i oszypułkowanych
6-7 kostek białej czekolady, posiekanej
potrzebne też będą:
duża prostokątna forma do pieczenia
nóż
papier do pieczenia
Przygotowanie
1. Arkusz zimnego ciasta francuskiego rozkładamy na blacie lekko podsypanym mąką. Kroimy równo nożem na 6-8 prostokątów. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza, 200 stopni z termoobiegiem.
2. Na środek każdego prostokąta wykładamy truskawkę pokrojoną w plasterki i odrobinę posiekanej czekolady.
3. Prostokąty składamy i zamykamy dociskajać palcami brzegi i wykładamy na formę do pieczenia wyścieloną papierem.
4. Rozkłóconym żółtkiem smarujemy każdy prostokąt. Formę wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy około 10 minut aż ciasta nabiorą złoto-brązowego koloru. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy lekko przestudzone.
Takie proste, a jakie pyszne, nieprawdaż? ;)
OdpowiedzUsuńPycha! Dawno nie robiłam nic z ciasta francuskiego :>
OdpowiedzUsuń