link
facebook login BAYADERKA : Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym

sobota, 6 grudnia 2014

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym

Prawdziwa uczta dla miłośników kremu lemon curd i najlepszego kruchego ciasta :-)
Prawdziwie kruche i cieniutkie ciasto, dużo kremu cytrynowego i delikatny niczym chmurka krem chantilly na bitej śmietanie udekorowany szczyptą wiórków z białej czekolady. Słodkie i przepyszne maleństwa, które mogą poprawić humor w te zimne i dżdżyste dni. Babeczki są bardzo ładne i z pewnością ozdobią stół na przyjęciu, urodzinach a jeżeli lubimy smaki cytrynowe, to będą stanowić świetny i udany kontrast do świątecznych ciast i smakołyków. Polecam :)

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym
i białą czekoladą
około 20 sztuk:


składniki na kruche ciasto:

150 g mąki
50 g smalcu
25 g masła
20 g kwaśnej śmietany, 18 % tłuszczu
1 duże żółtko
30 g cukru
niewielka szczypta soli

dodatkowo:
krem cytrynowy znany jako lemon curd, dobrej jakości
ok. 300 ml śmietanki kremowej
2 łyżkami cukru pudru
wiórki białej czekolady

Przygotowanie:
1. Z podanych wyżej składników zagniatamy kruche ciasto tak aby było zwarte, jednolite i odchodziło od ręki. Zawijamy je w kawałek folii spożywczej, wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Wyjmujemy i dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Gotowymi kółkami wylepiamy foremki do babeczek. Nadmiar ciasta wychodzący poza ścianki foremki odcinamy.
3. Babeczki pieczemy w temp. 190 stopni, program góra-dół do momentu aż będą jasnobrązowe. Wyjmujemy foremki z piekarnika, zostawiamy na kratce kuchennej do całkowitego przestudzenia.
4. Przygotowujemy krem chantilly. Śmietankę schłodzoną wlewamy do misy robota kuchennego. Wsypujemy cukier i miksujemy aby śmietanka stała się sztywna ale nadal puszysta.
5. Do przestudzonych babeczek nakładamy około 1,5 łyżeczki kremu cytrynowego. Na to wykładamy krem chantilly i dekorujemy babeczki wiórkami czekoladowymi.

 

6 komentarzy:

  1. Fanką chyani nie jestem, ale tym wpisem przypomniałaś mi że domowy lemon curd to zdecydowanie lubię. Takie babeczki więc na pewno również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lemon curd uzależnia i podejrzewam że zrobię te babeczki za jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest rzeczywiście przepyszne !
    Delikatne , leciutkie , rozwarstwia się nieznacznie przez co miło jest ułamać kawałek .

    Co jednak poszło nie tak ... ono ' zjeżdża ' ... kiedy wykładam nim foremki , to krawędź niestety nie zostaje na swoim miejscu - czego to może być wina ? Próbowałam różnych opcji - foremki wysmarowane i nie , posypane bułką tartą i bez , ciasto przycięte i ' z kołnieżykiem ' ... i nie wiem - żadna konfiguracja nie wyszła tak , jak oczewkiwałam ...
    Co może być kluczem do sukcesu ? Dodam , że temperatura w piecu była odpowiednia .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ciasto było schłodzone przed pieczeniem?

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers