Podczas porzadkowania szafek znalazłam głęboko upchane papilotki z których rzadko korzystam bo łatwiej chyba jest wymieszać składniki na sernik niż przygotować babeczki. Lubię patrzeć na różne foremki i wyobrażać sobie że kiedyś otworzę cukiernię gdzie będzie można zamówić najlepsze torty i cupcake'i. Owszem, kolekcjonuję papilotki, formy do ciast, tart, tartaletek, patery, talerze. Kto wie kiedy przyjadą niespodziewani goście?
Kiedy robiłam zdjęcia do tego postu, dwie babeczki udekorowane jasnym, migdałowym kremem spadły na ziemię. To dlatego tak niewiele a właściwie prawie wcale ich nie ma na zdjęciach.
Co do samego przepisu - wydrukowałam jakiś czas temu, sumiennie dołączając go do kolekcji przepisów do wypróbowania. W oryginale były to cupcake'i czekoladowe ale autorka podaje również składniki na ciasto waniliowe na bazie którego upiekłam te babeczki.Uzupełnieniem jest tutaj masa śmietanowa. Wersja z wiśniami i śmietanowym kremem z dodatkiem kakao i kirszu to zdecydowanie coś co polubią dorośli. Dla dzieci natomiast można przygotować śmietanowy krem ale o smaku migdałów bez dodatku alkoholu.
Babeczki z wiśnią w kirszu i kakao
przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga Pretty blog
składniki na 12 babeczek:
125 g mąki pszennej luksusowej
125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka, rozmiar L
5 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
30 ml mleka
dodatkowo do ciasta:
wiśnie w kirszu, odsączone na sitku
składniki na masę:
400 ml śmietany, 30 % tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżek kirszu
1,5 łyżeczki kakao holenderskiego
dodatkowo:
wiśnie do udekorowania
potrzebne też będą:
misa miksera i mikser
12-dołkowa forma do muffinów
12 papilotek
szpryca/ rękaw cukierniczy z ozdobną końcówka
waga kuchenna
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Formę 12-dołkową wykładamy papilotkami.
2. Do misy miksera wrzucamy wszystkie suche składniki. Miksujemy. Następnie wrzucamy wszystkie pozostałe: masło, wbijamy jajka. Na tym etapie nie dodajemy mleka i wiśni. Składniki miksujemy do połączenia około 2-3 minut.
3. Wlewamy mleko i mieszamy szpatułką. Ciasto powinno być wystarczające gęste by nabierać je łyżką do papilotek. Ciasto wykładamy łyżeczką do foremek, do 1/2 wysokości. Babeczki urosną więc tyle ciasta wystarczy.
4. Jak tylko równo rozłożymy ciasto, wyrównujemy wierzch szpatułką i w środek każdej papilotki wkładamy wisnię.
5.Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut aż babeczki będą upieczone i nabiorą złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu formę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i studzimy.
6. Przygotowujemy masę.
Do miksera wlewamy zimną śmietanę. Miksujemy, dodając cukier puder. Trzeba uważać aby nie powstało masło a masa o konsystencji kremu. Do masy stopniowo dodajemy kirsz, bardzo wolnym strumieniem. Mieszamy szpatułką. Masę nakładamy łyżką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Na kilka godzin przed podaniem babeczki, koniecznie wystudzone, dekorujemy. Na wierzch wykładamy po wiśni.
Ale piękna oprawa! Nawet przygotowanie wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia: ) A babeczki bardzo apetyczne: )
OdpowiedzUsuńJa też kolekcjonuje te kuchenne "pierdoły"< tak, dla niektórych to pierdoł, dla mnie to skarby; D> Największą słabość mam do talerzy chyba: )
Przy takich porządkach często tworzy się jakieś pyszne rzeczy :>
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia :) Ale babeczki raczej nie dla mnie : (
OdpowiedzUsuńPiękne babeczki, a zdjęcia obłędne!
OdpowiedzUsuńcudowne!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis. Babeczki wyglądają na prawdę apetycznie :). Już mi ślinka cieknie :P.
OdpowiedzUsuń