link
facebook login BAYADERKA : Angel Food Cake- anielskie ciasto na białkach

wtorek, 22 kwietnia 2014

Angel Food Cake- anielskie ciasto na białkach

To nieco przypominające biszkopt ale bardziej gąbczaste, białe jak śnieg ciasto, lekkie jak puch- nie bez powodu nazwane zostało anielskim.
Angel Food Cake przygotowuje się na ogromnej ilości białek i całkowicie bez tłuszczu. Przepis Altona Browna, z  jakiego korzystałam, wymaga wykorzystania aż 12 białek czyli prawie 400 g!
Anielskie ciasto pochodzące z Ameryki stało się bardzo popularne w dziewiętnastym wieku i tradycyjnie jedzono je jako deser żałobny. W oryginalnym przepisie, aby utrzymać konstencję ubitych białek, dodaje się winianu potasu *. Wiem że w Polsce jest trudno go zdobyć. Często zaleca się zastępować winian sokiem z świeżo wyciśniętej cytryny.
Angel Food Cake można jeść w kawiarniach w UK a w sklepach jest do nabycia w różnych kolorach, zwykle przełożone słodką masą maślaną buttercream.

Angel Food Cake 
przepis  na formę z kominem o średnicy 23 cm

składniki: 

12 białek (około 400 g)
230 g cukru pudru
150 g mąki pszennej luksusowej
1.5 łyżeczki winianu potasu albo 1łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

dodatkowo: 
masło do natłuszczenia formy
cukier puder do obsypania ciasta 

Przygotowanie

1. Formę okrągłą z kominem natłuszczamy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy  do 180 stopni Celsjusza.
2. Cukier wsypujemy do misy miksera i miksujemy na średnich obrotach. Połowę odsypujemy do mąki. Drugą część cukru odsypujemy do miseczki.
3. Białka wlewamy do czystej i suchej misy miksera. Miksujemy 2 minuty aż białka lekko zesztywnieją. Dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i winian potasu. Ten drugi możemy zastąpić ewentualnie 1 łyżką soku z cytryny. Miksujemy kolejne 2 minuty.
4. Cukier połączony z mąką łączymy dokładnie za pomocą trzepaczki do jajek. Dodajemy sól i ponownie mieszamy.
5. Do białek dodajemy cukier z miseczki. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka powinny być lśniące ale nie aż tak sztywne jak na bezę.
6. Do białek wsypujemy cukier połączony z mąką i solą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
7. Masę na ciasto wykładamy do formy do pieczenia. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy w temperaturze podanej wyżej 35 minut. Można pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto metodą tzw. suchego patyczka.
8. Ciasto po upieczeniu studzimy w formie około 1,5 -2 h. Nie wyciągamy ciasta gorącego z formy ani też nie kroimy- to bardzo ważne.
9. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy owocami. Angel food cake bardzo dobrze komponuje się z kremem cytrynowym lemon curd.

* winian potasu do zakupienia w sklepach internetowych, np. tutaj: http://www.aledobre.pl/6787,Kwasny_winian_potasu_140_g... albo w Kuchniach Świata. Dostępny też jest na Amazonie.


4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Pyszny sposób na wykorzystanie zapasu białek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dziś, ciasto pychota :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. To jedno z moich ulubionych ciast, uwielbiam jego mięciuteńką strukturę. No i poza tym jest przesmaczne; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością jest niezwykle delikatna, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers