link
facebook login BAYADERKA : Sernik Niebo

niedziela, 22 marca 2015

Sernik Niebo

Wiosna wkrada się powoli do naszych domów, jest coraz cieplej, coraz jaśniej. Już niedługo Wielkanoc, a później przyjdzie nam tylko czekać do lata.
Ostatnio zachciało nam się deseru z owocami letnimi, jeżynami. A jako że w domu znalazł się delikatny serek mascarpone, postanowiłam upiec sernik. Udał się wyśmienity, delikatny, mimo że dosyć zwarty, z chmurką bitej śmietanki, i oczywiście, tak jak zamarzyły sobie dziewczynki, z jeżynami. Ten niewielki sernik nazwałam, nie bez przyczyny, Niebo. Gorąco polecam :)


Sernik Niebo 
składniki na okrągłą formę z zdejmowaną obręczą (średnica 18-20 cm)

Uwaga: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki na około 3 h przed pieczeniem, zwłaszcza jajka, ser i śmietankę do masy serowej. Śmietanka do dekoracji, na tzw. chmurę, powinna być dobrze schłodzona. 

 składniki na masę serową: 


500 g serka mascarpone
80 g cukru
100 ml śmietanki słodkiej kremowej
łyżeczka pasty waniliowej
20 g mąki ziemniaczanej
2 jajka, rozmiar L
ok. 2 łyżki dżemu jeżynowego

na chmurę z bitej śmietanki:
200 ml śmietanki
łyżka cukru
ok. 100 g świeżych jeżyn

 Przygotowanie: 

1. Dno formy okrągłej wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia, nakładamy obręcz, zamykamy tak, aby odrobina papieru wychodziła poza formę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza. 
2. Ser wrzucamy do misy miksera i łączymy z cukrem i śmietanką, najlepiej za pomocą blendera, na gładką masę. Dodajemy wanilię i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia.
3. Do przygotowanej formy wlewamy masę serową. Na wierzchu rozkładamy dżem, zostawiamy niewielkie kleksy rozrzucone chaotycznie na wierzchu.
4. Formę z masą serową wstawiamy do piekarnika na środkową półkę, zmniejszamy natychmiast temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 1h i 20 minut.
5. Po upieczeniu wierzch sernika będzie ścięty, boki mogą być lekko zarumienione. Sernik w formie odstawiamy na około 12 h do stężenia, najlepiej do lodówki. 
6. Przed podaniem przygotowujemy ''chmurę''. Schłodzoną śmietankę wlewamy do czystej i suchej misy miksera i miksujemy aż zgęstnieje, ale nadal będzie puszysta, w międzyczasie dodając cukier. Puszystą śmietankę rozkładamy na wierzchu sernika. Wykładamy owoce na śmietance i natychmiast podajemy.

120 stopni 1h20 minut





6 komentarzy:

  1. kwintesencja deseru - lekkość i subtelność, przełamana nutką dżemu. niebo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczekam z jego wykonaniem do lata, kiedy las znów zasypie nas jeżynami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ten sernik jest po prostu idealny! :)
    Korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie, w którym zadaniem konkursowym jest przygotowanie wielkanocnego wypieku bądź deseru. :) A do wygrania jest śliczna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe "niebo w gębie" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestes swietnym blogerem, naprawdę :) Dawno już nie czytalem czegoś tak dobrego :) Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego ile waznych oraz wartosciowych tresci przedstawiasz w swoich tekstach :) Swietnie piszesz, mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci nie zamierzasz konczyc swojej przygody z blogowaniem, bylaby to naprawdę wielka strata dla polskiego swiatka blogowego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers