link
facebook login BAYADERKA : SERNIK WANILIOWY NA ZIMNO

czwartek, 17 lutego 2011

SERNIK WANILIOWY NA ZIMNO


                                     


Ten sernik na zimno jest naprawdę pyszny. Jego delikatną masę serową osadziłam na czekoladowym cieście. Ozdobiłam całość polewą z białej czekolady.
Ciasto czekoladowe to modyfikacja przepisu Angeli Nilsen. Część serowa- przepis autorski.
Pycha!
Serdecznie polecam!:)


Składniki na masę serową:

-300 ml jogurtu naturalnego
-500 g sera twaróg trzykrotnie zmielonego
-200 g cukru białego
-kilka kropel aromatu waniliowego
- 8 listków żelatyny bądź 14 g żelatyny w proszku
-5 łyżek słodkiej śmietany''kremówki'' (30% tłuszczu)

Składniki na ciasto czekoladowe:

-100 g dobrej czekolady o zawartości kakao co najmniej 60-70%
-100 g masła niesolonego posiekanego na drobno
-łyżeczka kawy granulowanej
-40 g mąki zawierajacy srodek spulchniajacy (self-raising flour)
-45 g mąki pszennej
- szczypta sody oczyszczonej
-100 g cukru muscovado
-100 g cukru białego
-10 g kakao
- 2,5 łyżki śmietany ''kremówki''
-2 jajka

Polewa (opcjonalne):

-150 g białej czekolady
-około 10 łyżek śmietany ''kremówki''

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy pergaminem. Połamaną czekoladę wkładamy do rondelka. Rozpuszczamy kawę w zimnej wodzie i wlewamy ją do rondelka z czekoladą. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu i nie doprowadzamy do wrzenia.

2. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną z mąką ''self-raising''. Jeżeli nie mamy jej, to odważamy dokładnie 85 g mąki pszennej i przesiewamy ją z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
Przesianą mąkę łączymy z cukrem białym i cukrem muscovado, kakao i sodą. Te wszystkie składniki łączymy tak, aby pozbyć się wszelkich grudek. Następnie ubijamy w osobnym naczyniu białka z szczypta soli na sztywno. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Ubite jajka łaczymy z 2,5 łyżkami śmietany.
Przygotowaną masę z czekolady i kawy wlewamy do miski z mąką, cukrem i in. składnikami. Na samym końcu łączymy z tym jajka. Mieszamy dokładnie.

3. Wylewamy całość na tortownicę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.
Wyjmujemy ciasto do wystygnięcia. Nie wykładamy z formy. Będziemy w nią wlewac masę serową.

4. Miksujemy składniki na masę serową. Twaróg łączymy z cukrem. Miksujemy na najwyższych obrotach przez około 5-8 minut, aż powstanie gładka masa. Dodajemy jogurt i śmietanę. Nadal miksujemy. Na samym końcu dodajemy aromat waniliowy.
Sproszkowaną żelatynę lub w listkach łączymy z wodą. Ja używam bardzo małej ilości np. do wykonania sernika łączę żelatynę w proszku z 60 ml gorącej wody. Następnie schładzam ją i zanim stężeje, łączę z masą serową.

5. Gotową masę wlać do tortownicy z ciastem czekoladowym (koniecznie wystudzonym!) i następnie wstawić do lodówki na okolo 8-10 godzin.
Jak tylko ciasto będzie schłodzone, dekorujemy je według własnych upodobań.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers