link
facebook login BAYADERKA : GRISSINI

piątek, 29 kwietnia 2011

GRISSINI


Grissini to rodzaj chleba, a wlaściwie pałeczek chlebowych, stąd nazwa angielska: breadsticks. Mistrzami w wypiekaniu grissini są Włosi, a najdłuższe i najpiękniejsze można zobaczyć w Turynie. Niektóre z nich mają aż metr długości!
Grissini- chrupkie pieczywo drożdżowe wypiekane w stosunkowo niskich temperaturach. Znakomite jako dodatek do różnego rodzaju dipów, śródziemnomorskich sałatek, hummusu itd, itd. Na pewno będzie świetnie się prezentowało na imprezie i goście będą zdumieni niezwykłym wyglądem pieczywa a jeżeli lubią je chrupkie i lekko serowe, to i miło zaskoczeni.

Przepis pochodzi ze strony Dana Leparda.

Składniki na ok. 4 formy:

- około 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki miałkiej soli
- 2 łyżeczki drożdży instant albo 16 g świeżych
- 75 g miękkiego pleśniowego sera np. gorgonzola albo chèvre
- 75 g miękkiego masła
- 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
- opcjonalnie: zioła, np. oregano albo bazylia (ja dodałam 1/2 łyżeczki oregano)

Wykonanie:

1. Sól i mąkę wsypujemy do miski. Wkruszamy w nie miękkie masło a nastepnie drożdże instant.

2. Kroimy albo kruszymy w rękach ser i łączymy z letnim mlekiem i ziolami. Wlewamy mleko do miski z mąką i następnie mieszamy do momentu az wszystko składniki się połączą.
3. Odstawiamy miskę pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około godzinę.
Po tym czasie naoliwiamy stolnicę i co ważne, delikatnie i bardzo krotko (około 10-15 sekund) zagniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do miski i odstawiamy jak przedtem na godzinę (pod przykryciem itd.).

4. Następnie naoliwionymi rękami rozkładamy ciasto (ja używalam wałka) i tniemy równo na paski grubości 1- 1,5 cm.

5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza i wkładamy paski ciasta,  w dwucentymetrowych odstępach od siebie, do wyłożonej papierem do pieczenia formy (im dłuższa tym lepiej).
Pieczemy około 40-45 minut  aż grissini nabiorą złoto-brązowego koloru i chrupkości. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers