Grissini to rodzaj chleba, a wlaściwie pałeczek chlebowych, stąd nazwa angielska: breadsticks. Mistrzami w wypiekaniu grissini są Włosi, a najdłuższe i najpiękniejsze można zobaczyć w Turynie. Niektóre z nich mają aż metr długości!
Grissini- chrupkie pieczywo drożdżowe wypiekane w stosunkowo niskich temperaturach. Znakomite jako dodatek do różnego rodzaju dipów, śródziemnomorskich sałatek, hummusu itd, itd. Na pewno będzie świetnie się prezentowało na imprezie i goście będą zdumieni niezwykłym wyglądem pieczywa a jeżeli lubią je chrupkie i lekko serowe, to i miło zaskoczeni.
Przepis pochodzi ze strony Dana Leparda.
Składniki na ok. 4 formy:
- około 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki miałkiej soli
- 2 łyżeczki drożdży instant albo 16 g świeżych
- 75 g miękkiego pleśniowego sera np. gorgonzola albo chèvre
- 75 g miękkiego masła
- 150 ml mleka o temperaturze pokojowej
- opcjonalnie: zioła, np. oregano albo bazylia (ja dodałam 1/2 łyżeczki oregano)
Wykonanie:
1. Sól i mąkę wsypujemy do miski. Wkruszamy w nie miękkie masło a nastepnie drożdże instant.
2. Kroimy albo kruszymy w rękach ser i łączymy z letnim mlekiem i ziolami. Wlewamy mleko do miski z mąką i następnie mieszamy do momentu az wszystko składniki się połączą.
3. Odstawiamy miskę pod przykryciem w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około godzinę.
Po tym czasie naoliwiamy stolnicę i co ważne, delikatnie i bardzo krotko (około 10-15 sekund) zagniatamy ciasto.
Wkładamy ciasto do miski i odstawiamy jak przedtem na godzinę (pod przykryciem itd.).
4. Następnie naoliwionymi rękami rozkładamy ciasto (ja używalam wałka) i tniemy równo na paski grubości 1- 1,5 cm.
5. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza i wkładamy paski ciasta, w dwucentymetrowych odstępach od siebie, do wyłożonej papierem do pieczenia formy (im dłuższa tym lepiej).
Pieczemy około 40-45 minut aż grissini nabiorą złoto-brązowego koloru i chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.