link
facebook login BAYADERKA : DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY

piątek, 29 kwietnia 2011

DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY



Pyszny dżem malinowo-jabłkowy. Lekko kwaskowy bo taki najbardziej lubię. Przygotowuje się szybko i o tym na pewno wiedzą wszyscy, którzy uwielbiają domowe przetwory. Polecam!


Składniki na około 2 słoiczki:

- 300 g malin
- 400 g umytych obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- około 110 g cukru, można dodać więcej jeśli lubimy dżemy słodsze

Wykonanie:

1. Jabłka kroimy bardzo drobno albo trzemy na tarce i gotujemy przez około 20 minut. Jak tylko się podgotują, wrzucamy do garnka maliny i gotujemy razem przez kilka godzin aż dżem bardzo zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy cukier. Gotujemy przez około godzinę.
Dżem jest gotowy, jeżeli, kiedy na łyżeczce,  nie ''schodzi '' z niej.

2. Parzymy słoiki i wkładamy do nich dżem. Studzimy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.



2 komentarze:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers