Pyszny dżem malinowo-jabłkowy. Lekko kwaskowy bo taki najbardziej lubię. Przygotowuje się szybko i o tym na pewno wiedzą wszyscy, którzy uwielbiają domowe przetwory. Polecam!
Składniki na około 2 słoiczki:
- 300 g malin
- 400 g umytych obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- około 110 g cukru, można dodać więcej jeśli lubimy dżemy słodsze
Wykonanie:
1. Jabłka kroimy bardzo drobno albo trzemy na tarce i gotujemy przez około 20 minut. Jak tylko się podgotują, wrzucamy do garnka maliny i gotujemy razem przez kilka godzin aż dżem bardzo zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy cukier. Gotujemy przez około godzinę.
Dżem jest gotowy, jeżeli, kiedy na łyżeczce, nie ''schodzi '' z niej.
2. Parzymy słoiki i wkładamy do nich dżem. Studzimy. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
cudowny..
OdpowiedzUsuńCzy na pewno gotujemy kilka godzin ?
OdpowiedzUsuń