link
facebook login BAYADERKA : KLASYCZNE CIASTECZKA OWSIANE- OATCAKES

poniedziałek, 2 maja 2011

KLASYCZNE CIASTECZKA OWSIANE- OATCAKES

...są bardzo łatwe w wykonaniu i bardzo, ale to bardzo zdrowe. Owies jest bogaty w skrobię, witaminy z grupy B, witaminę E, sole mineralne, wapń, magnez i lecytynę, i błonnik, który reguluje nasz metabolizm. Owies jedzony regularnie  zapobiega chorobom serca a także obniża poziom cholesterolu. Istnieje zatem mnóstwo powodów, dla których powinniśmy upiec te ciasteczka owsiane. I chociaż nie mają zbyt dużo wspólnego z ciasteczkami rozumianymi jako słodkie, urocze małe  wypieki,  idealnie komponują się z serem pleśniowym, sałatą, a i też można je przegryzać pomiędzy posiłkami.
Lubię je przechowywać w dużym szklanym słoju i serwować od czasu do czasu dzieciom. Sama też chętnie je przegryzam i najlepiej smakują mi do zup-kremów.
Chrupiące, bardzo bardzo zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. 

Przepis na ciasteczka pochodzi z książki Catherine Atkinson ''Cookies, Brownies and Bars''. 

Składniki na około 70 sztuk: 

-225 g dobrze zmielonych płatków owsianych + około pół szklanki do podsypania
- 25 g masła
- 25 g smalcu
- 75 g mąki pszennej wrocławskiej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka miałkiej soli
- wrząca woda (ilość do uregulowania konsystencji ciasta)

Wykonanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do dużej miski wsypujemy owies, mąkę, sodę i sól i mieszamy ręką. Następnie  w małym rondelku topimy masło i smalec najlepiej na małym ogniu.

2. Dodajemy do suchych składników płynny tłuszcz i tyle wrzącej wody aby po wymieszaniu wszystkich składników otrzymać ciasto o konsystencji prawie idealnej na rozwałkowanie. Podsypujemy stolnicę resztą płatków owsianych i ugniatamy ciasto. Po czym rozwałkowujemy cieniutko na grubość około 1 cm i wykrawamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 4-5 cm. Można wykrawać większe.

3. Formy do pieczenia wykładamy papierem i na ten wykładamy ciastka. Dosyć blisko siebie, bo ciasteczka nie urosną w wysokiej temperaturze. Następnie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 15-18 minut aż lekko zbrązowieją na obwódce. Studzimy na kratce kuchennej.

Uwagi:
Ciastka można przechowywać do około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku.



2 komentarze:

  1. Czy jest konieczny smalec czy można go czymś zastąpić? Można dodać też jakieś suszone owoce, rodzynki lub orzechy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odradzalabym zastapienie smalcu innym tluszczem.
    Mozna natomiast dodac w minimalnej ilosci bardzo drobno posiekane orzechy. Jednak nie beda to juz klasyczne oatcakes- ciasteczka owsiane. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers