link
facebook login BAYADERKA : MUFFINY TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I DOMOWYM SOSEM WANILIOWYM

wtorek, 3 maja 2011

MUFFINY TRUSKAWKOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I DOMOWYM SOSEM WANILIOWYM


...są bardzo wilgotne i bardzo owocowe. Specjalnie do nich wymyśliłam sos waniliowy. I te muffinki doskonale się z nim komponują. Uwielbiam je i przepada za nimi mój Mąż, który wcale nie gustuje w muffinach. Ostatnio piekłam je dwa razy i polecam ten przepis, nieco zmodyfikowany przeze mnie,  bardzo mocno zwłaszcza że za kilka tygodni w naszych ogródkach pojawią sie truskawki.

Składniki na około 12 dużych muffinów (albo 16 standardowej wielkości):

- 70 g masła
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 170 ml maślanki
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 350 g mąki spulchnionej (można zastąpić mąką pszenną luksusową + 1/ 4 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 250 g truskawek (umytych, oszypułkowanych i pokrojonych na plasterki i mniejsze kawałki)
- 100 g białej czekolady potartej na grubych oczkach
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tylko wtedy jeżeli nie mamy mąki spulchnionej)

Składniki na sos waniliowy:

- 200 ml słodkiej śmietany, najlepiej kremówki
- 6 kostek białej czekolady
- 2 żółtka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pół laski waniliowej
- ok. 100 ml mleka

Wykonanie:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinów natłuszczamy dokładnie albo w każde pojedyńcze wgłębienie wkładamy papilotkę.

2. Masło ucieramy z cukrem na puch. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i aromat.
Następnie przesiewamy mąkę i jeżeli jest to pszenna luksusowa a nie spulchniona, przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

3. Za pomocą drewnianej łyżki łączymy delikatnie suche składniki z mokrymi i mieszamy krótko.
Ciasto umieszczamy w papilotkach i pieczemy około 25 minut aż muffinki nabiorą lekko brązowego koloru.

Sos waniliowy:

1. Łączymy żołtka z mąką ziemniaczaną. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i łączymy ja ze śmietanka. Przekrawamy laskę waniliową na pół i ziarenka wsypujemy do śmietanki. Zdejmujemy garnek z palnika. Blenderem łączymy masę czekoladową z jajeczną. Umieszczamy na wolnym ogniu ( dno garnka powinno być mocne) i gotujemy ok. 3-4 minut. Następnie, aby nieco uregulować konsystencję sosu, dolewamy mleka. I mieszamy. Gotowe.

11 komentarzy:

  1. wonderful!!!! :D truskawkowe muffinki to udany sposób na zimowe majowe dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Auroro, na pewno sobie osłodzisz te zimne majowe dni takimi muffinami. U nas na Wyspach- piękne słońce. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne zdjęcia i fantastyczne małe słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię własnie Twoje muffinki i nie bardzo wiem ile dodać proszku, jeśli mam zwykłą mąkę. 1/4 łyżeczki a potem jeszcze 1/2 łyżeczki? Tak dodam, chyba nie przedobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Vanilia81,
    daj jedna lyzeczke proszku. To wystarczy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dałam :) Rosną sobie ;)dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuu nie patrzyłam na wykonanie (jestem roztrzepana okropnie wiesz...) i jak to z muffiami, rozpuściłam masło, a potem połączyłam suche składniki z mokrymi, a czekoladę wpakowałam do ciasta w kawałkach (przepołowionych). Jeszcze się nie zdarzyło,żeby mi się muffiny nie udały, więc na pewno będzie dobrze (tylko ciut inaczej):)

    OdpowiedzUsuń
  8. W którym momencie dodać maślankę ? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W momecie laczenia skladnikow suchych z mokrymi. Najlepiej naprzemiennie z maka, mieszamy tylko widelcem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam Agnieszko! zrobiłam! już własnie wyjęłam z piekarnika- ale piękne są kurcze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers