link
facebook login BAYADERKA : MAŁE PIZZE Z OWOCAMI

środa, 4 maja 2011

MAŁE PIZZE Z OWOCAMI

Małe pizze na słodko. I chociaż odstępują od tradycyjnej pizzy, to smakują i tak bardzo dobrze. Nie sa przesadnie słodkie ale na pewno bardzo sycące i smaczne. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Można gotową już mini pizzę jeść polaną syropem klonowym. To nieco podkreśli smak owoców i na pewno sprawi, że będzie słodsza. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i też bardzo zdrowe. Ja przygotowałam pizze z truskawkami, brzoskwiniami, kiwi, malinami, granatem i śliwkami węgierka. Możecie oczywiście zastąpić te owoce innymi. Na przykład świetnie będzie sie prezentowała figa, pomarańcza w skórce itd. Ważne jest to aby nie wybierać owoców zbyt miękkich i wodnistych np. melon czy arbuz.

Przepis zaczerpnęłam z książki '' 200 Delicious Desserts'' S. Lewis.
Polecam, szczególnie na podwieczorek.

Składniki na 8 małych pizz:

- 250 g mąki typ 450
- 8 g świeżych drożdży albo 4 g instant (czyli niecała łyżeczka)
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 150 g serka mascarpone
- 1, 5 łyżki cukru pudru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 kiwi obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki
- 2-3 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plasterki
- 5 truskawek (obranych itd. )
- pestki z małego granatu albo połowy dużego
- ok. 10 malin
- opcjonalnie syrop klonowy

Wykonanie:

1. Jeżeli używamy świeżych drożdży, przygotowujemy rozczyn: letnia wodę łączymy z pokruszonymi drożdżami, zasypujemy 5 łyżkami mąki i cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę mąki, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.

2. Naoliwiamy miskę kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 45 minut aż podwoi swą objętość.

3. W międzyczasie myjemy owoce, obieramy ze skórki, jeśli to konieczne i kroimy na cieniutkie plasterki.
Mascarpone  łączymy z cukrem pudrem i aromatem.

4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy w wałek. Wałek dzielimy na 8 równych części i każdą z części w kulkę a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1, 5 cm. Następnie wkładamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy w dość dużych odstępach.
Placki smarujemy serkiem i na serku umieszczamy owoce. I tak postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Placki powinny jeszcze poleżeć w ciepłym miejscu około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

5. Formy z pizzami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut az ciasto będzie przepieczone a brzegi lekko zarumienione.


Uwagi:
1. W oryginalnym przepisie nie było mini pizz, a dwie pizze o średnicy 18 cm każda.
2. Zamiast 2 łyżek cukru pudru dałam 1, 5 i zamiast 1/2 łyżeczki aromatu na blogu jest cała łyżeczka.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers