Małe pizze na słodko. I chociaż odstępują od tradycyjnej pizzy, to smakują i tak bardzo dobrze. Nie sa przesadnie słodkie ale na pewno bardzo sycące i smaczne. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Można gotową już mini pizzę jeść polaną syropem klonowym. To nieco podkreśli smak owoców i na pewno sprawi, że będzie słodsza. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i też bardzo zdrowe. Ja przygotowałam pizze z truskawkami, brzoskwiniami, kiwi, malinami, granatem i śliwkami węgierka. Możecie oczywiście zastąpić te owoce innymi. Na przykład świetnie będzie sie prezentowała figa, pomarańcza w skórce itd. Ważne jest to aby nie wybierać owoców zbyt miękkich i wodnistych np. melon czy arbuz.
Przepis zaczerpnęłam z książki '' 200 Delicious Desserts'' S. Lewis.
Polecam, szczególnie na podwieczorek.
Składniki na 8 małych pizz:
- 250 g mąki typ 450
- 8 g świeżych drożdży albo 4 g instant (czyli niecała łyżeczka)
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1, 5 łyżki cukru pudru
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 kiwi obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki
- 2-3 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plasterki
- 5 truskawek (obranych itd. )
- pestki z małego granatu albo połowy dużego
- ok. 10 malin
- opcjonalnie syrop klonowy
Wykonanie:
1. Jeżeli używamy świeżych drożdży, przygotowujemy rozczyn: letnia wodę łączymy z pokruszonymi drożdżami, zasypujemy 5 łyżkami mąki i cukrem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę mąki, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Naoliwiamy miskę kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około 45 minut aż podwoi swą objętość.
3. W międzyczasie myjemy owoce, obieramy ze skórki, jeśli to konieczne i kroimy na cieniutkie plasterki.
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem i aromatem.
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy w wałek. Wałek dzielimy na 8 równych części i każdą z części w kulkę a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1, 5 cm. Następnie wkładamy do wyścielonej papierem do pieczenia formy w dość dużych odstępach.
Placki smarujemy serkiem i na serku umieszczamy owoce. I tak postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Placki powinny jeszcze poleżeć w ciepłym miejscu około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
5. Formy z pizzami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut az ciasto będzie przepieczone a brzegi lekko zarumienione.
Uwagi:
1. W oryginalnym przepisie nie było mini pizz, a dwie pizze o średnicy 18 cm każda.
2. Zamiast 2 łyżek cukru pudru dałam 1, 5 i zamiast 1/2 łyżeczki aromatu na blogu jest cała łyżeczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.