środa, 4 maja 2011

RACUCHY NA MAŚLANCE Z JABŁKAMI- BŁYSKAWICZNE

...i najłatwiejsze z tych, które dotąd robiłam.  Bez wyczekiwania na rozczyn. Są gotowe w dwadzieścia minut. Mój kolejny pomysł na danie w niecałe pół godziny.
Racuchy są bardzo ale to bardzo miękkie i mocno jabłkowe. Najlepsze na ciepło posypane cukrem pudrem.

Składniki na około 8- 10 racuchów:

- 350 ml maślanki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki pszennej ( zaczynamy od tej ilości)
- około 4-5 jabłek
-jedno duze jajko
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu 
- szczypta soli
- olej do smażenia

Wykonanie:

Myjemy i obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, nie za drobno. Do miski wlewamy maślankę i wsypujemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy rozklocone jajko,  cukier, szczyptę soli i cynamon. Mieszamy wszystko. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnego mleka. Jeżeli jest za rzadkie, dosypujemy mąki. Jeżeli zbyt gęste- dolewamy maślanki. Łączymy ciasto z jabłkami. Rozgrzewamy olej na patelni na średnim ogniu. Wykładamy ciasto na gorący tłuszcz. Najlepiej po dwie łyżki na jednego racucha. Smażymy z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

 
UWAGI:
przepis przeze mnie poprawiony. Dodalam do ciasta jajko, ktore uscisli je. Racuchy smakuja jeszcze lepiej.

13 komentarzy:

  1. Racuszki na maślance są najlepsze! :) To mój sprawdzony sposób ;) Polecam placuszki z mojego bloga - też na maślance, ale bananowe lub pomarańczowe - będą Ci smakować :)
    A ja Twoje na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak można ich nie kochać?
    i wyglądają tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko,
    zrobilam te racuchy.Najpierw dalam jedno jajko, ale potem dodałam jeszcze jedno. Wyszly idealnie.Bardzo odpowiada mi ich cynamonowy aromat.Na nastepny dzien wzięlam je do pracy i odgrzałam w mikrofali, tez były pyszne.Pachnialo w całym biurze:-).
    Dziękuje za przespis, i za to, ze prowadzisz tego bloga. Mysle, że wielu ludziom umilasz zycie.
    Serdecznie Cie pozdrawiam
    Tigra

    OdpowiedzUsuń
  4. 60g mąki to niecałe pół szklanki, czy to nie za mało na tyle maślanki?

    OdpowiedzUsuń
  5. zaczynamy od tej ilosci. Dosypac trzeba pozniej wiecej aby ciasto mialo konsystencje gestej smietany. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuje na pewno. Zwykle robię wg przepisu mojej mamy - też łatwe ale z drożdżami. Uwielbiam miękkie racuszki...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za pierwszym razem nie miałam jabłek - wyszły bardzo dobre. Tym razem nie miałam sody oczyszczonej, a w dwóch osiedlowych sklepach akurat jej brakło! Dodałam ciut więcej proszku do pieczenia i... wyszły przepyszne! Jestem początkującą domową kucharką, więc racuchy stanowiły dla mnie wyzwanie, ale z Twoim prostym przepisem mogę sobie poradzić! :) Dziękuję Ci za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, mam nadzieję że następnym razem zrobię racuszki ze wszystkimi składnikami, haha ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. A dlaczego mnie wychodza bardzo smaczne, ale bardzo cienkie????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racuchy beda cienkie jezeli ciasto bedzie luzne. Maka (w odpowiednich ilosciach) unormuje konsystencje.

      Usuń
  10. Ten przepis jest niestety kiepski,kilka pierwszych partii racuchów musiałam wywalić...

    OdpowiedzUsuń
  11. Są rewelacyjne! Faktycznie pierwszy wyszedł cieniutki, ale po dodaniu mąki wychodziły idealne :) Nawet mój mąż, który nie jest wielbicielem słodkich potraw zajadał ze smakiem Twoje racuszki na wczorajszą kolację :) To mówi samo za siebie. Bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Serdeczne podziekowania ze Stuttgartu. Racuszki byly pyszne, moj syn byl bardz zadowolony

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.
Thank you for your comments and visiting Bayaderka. Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers