link
facebook login BAYADERKA : Blyskawiczne ciasto czekoladowe

wtorek, 13 marca 2012

Blyskawiczne ciasto czekoladowe




Ciasto-deser.
Intensywnie czekoladowe.
Przygotowuje sie je w kilka minut, gotuje w kilkanascie (nie polecam dluzej niz 30) sekund...Ale i tez zalecane jest by jesc je na goraco, w przeciwnym razie zmienia swa konsystencje.
O tego typu deserach preparowanych w tempie doslownie ekspresowym pisalam juz wczesniej: desery czekoladowe w 5 minut.
Przyrzadzane szybko, gotowane(bo czy mozna to nazwac pieczeniem?) ciasta w mikrofalowce staly sie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Ja, osobiscie, jeszcze do niedawna, nie posiadalam mikrofalowki, jako ze uwazam, ze nie nalezy do sprzetow kuchennych- niezbednikow. Przyszedl jednak ten moment kiedy to ow sprzet pojawil sie w naszym domu.

Ciasto- deser czekoladowy przygotowany z przepisu powyzej przypomina brownies polaczone z lekkim musem czekoladowym. Jest maziste, intensywne w smaku i bardzo uzalezniajace. Co bardzo wazne: serwujemy je natychmiast po przygotowaniu. Najlepsze z ulubionymi lodami.


Dobrego tygodnia!


Instant chocolate cakes
2 servings
Those cakes are meant to be prepared quickly and served immediately. They taste best with good quality ice-cream.


2 1/2 tbsp all-purpose (plain) flour
4 tbsp sugar
2 medium-sized eggs
2 tbsp Dutch cocoa powder
a pinch of salt (optional)
100 g good quality chocolate, broken into pieces
2 heaped tbsp unsalted butter

Over one small bowl sieve the flour with the cooca and optionally, salt. Then combine it with sugar and set aside.
In the second bowl whisk the eggs for aboute a minute. Set aside.
In a heavy-based pan combine the chocolate and butter and melt those over a medium gas. After it is done remove the pan from the gas.
Mix all the ingredients very very carefully and divide it into two microwave-proof dishes.
Set up your microwave for 800 WATTS, just for 30 second. Put each dish SEPARATELY and watch while it is cooking. Once it starts rising take it out of the microwave. Repeat the same with the other one.
Serve IMMEDIATELY, best with Cornish vanilla ice-cream.


11 komentarzy:

  1. Agnieszka wspaniele ciasto, cholercia na diecie lepiej tutaj nei zachodzic. Podobaja mi sie Twoje malutkie garnuszki :) a ta buteleczka H2O , wczoraj widzialalm szklanki, chyba odiwedzamy ten sam sklep ;) pozdrawiam z Yorkshire :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja i przepiekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olka,
    dziekuje! Tak, lubimy ten sam sklep:-) tylko ze ja szklaneczek nie widzialam. Pozdrowienia bardzo serdeczne sle!:-)

    Angie, witaj!
    Bardzo dziekuje ze Ci sie podoba:-) Dobrego dnia!

    Dzieki raz jeszcze za Wasze mile komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Alez kuszace, a do tego faktycznie blyskawiczne... Cos mi sie zdaje, ze bede musiala przetestowac. Zdjecia powalajace.

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zwykłe kubki też się nadadzą? i jakiej pojemności są te garnuszki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam już szaleństwo na amerykańskich blogach. Jakoś się nie mogę przekonać, ale może powinnam ;) Cudne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimku,

    kubki musza byc odporne na wys. temperature, najlepiej zaroodporne.

    Dziekuje Wam wszystkim za przemile slowa, Wasze slowa pozostawione na blogu motywuja mnie do pisania tego bloga. Dzieki raz jeszcze!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I co do POJEMNOSCI NACZYN:
    tych, ktorych uzylam do zdjec, sa pojemnosci dokladnie 200 ml.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam Twoje zdjęcia! totalna magia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutely delicious and gorgeous photos!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers