W dni poprzedzajace Boze Narodzenie czy Wielkanoc tata z mama wpadali w wielki wir przygotowan.
Jak ja nie lubilam tej przedswiatecznej gonitwy! To byla dla mnie wielka udreka. Ciagle mnie szukano i wolano i proszono do kuchni i chociaz ta nie byla mi obca ( piec i gotowac lubilam zawsze) to nie znosilam myc naczyn i sprzatac. Trzeslam sie doslownie na mysl o tym ze beda zmuszona myc kolejne talerze, szklanki i szklaneczki. Choc najgorsze to byly ogromne zyrandole i wycieranie calej kolekcji porcelanowych misek nalezacych kiedys to do mej Prababci. Co za okropienstwo! Piec? Och jak najbardziej, z wielkim entuzjazmem upieklabym babek kilka i sernik ale sprzatanie przedswiateczne? Brr, nie znosilam samej mysli o tym ze mama wyciagnie swoj pozolkly zeszyt i zrobi liste dotyczaca przydzialu przedswiatecznych obowiazkow.
Dlatego z wielka ulga i radoscia zasiadalam do swiatecznego stolu. To byl czas, dla mnie wowczas dziecka moze dwunastoletniego, po wielkim sztormie przygotowan, blogi i upragniony. Moglam wreszcie odetchnac a bylo nad czym bo w mym rodzinnym domu swiateczne stoly zawsze uginaly sie od nadmiaru potraw i slodkosci.
Pokryte pieknym obrusem, ozdobione kwiatami, swiecznikami i zastawa na tylko od swieta zapraszaly aby zasiasc, skosztowac, cieszyc sie wspolnym swietowaniem i rozmowa z bliskimi.
Moj tata, pielegnujacy tradycje, przed samym posilkiem czytal fragment Pisma Swietego po czym odmawialismy wspolnie modlitwe przed jedzeniem, spiewalismy jedna lub dwie piesni czy to koledy i zasiadalismy do stolu...
Ta babka czekoladowa jest wilgotna i delikatna dzieki maslance. Nie wymaga duzo wysilku i czasu, moze bardziej zorganizowania. Jest jednak jednym z mniej pracochlonnych ciast jakie pieklam.
Mozna babke oproszyc cukrem pudrem chociaz wtedy bedzie zbyt slodka. Jezeli wiec chcemy koniecznie ja udekorowac polewa czekoladowa, cukrem pudrem itp. zredukujmy ilosc cukru w ciescie.
Mozna babke oproszyc cukrem pudrem chociaz wtedy bedzie zbyt slodka. Jezeli wiec chcemy koniecznie ja udekorowac polewa czekoladowa, cukrem pudrem itp. zredukujmy ilosc cukru w ciescie.
Prosta babka czekoladowa na maslance
na forme z kominem o srednicy 20 cm u podstawy
100 g maki krupczatki
120 g maki pszennej
35-40 g kakao holenderskiego
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej polamanej w kosteczke
2 lyzki mleka
1 lyzeczka kawy rozpuszczalnej
2-3 lyzki gestego alkoholu
120 ml maslanki
70 ml oleju slonecznikowego
1 jajko
3 bialka
140 g cukru
niewielka szczypta soli (opcjonalnie)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Przygotowujemy 3 duze naczynia i rondelek o grubym dnie.
Nad pierwszym przesiewamy maki, proszek, sode, kakao, sol (opcjonalnie), dodajemy kawe.
W drugim naczyniu ubijamy jajko, krotko. Laczymy je z maslanka i olejem. Odstawiamy na bok.
Do malego rondelka wkladamy czekolade i zalewamy ja mlekiem, nastepnie podgrzewamy na srednim plomeniu przez caly czas mieszajac. Jak tylko czekolada sie rozpusci, zdejmujemy rondelek z ognia.
W trzecim naczyniu ubijamy bialka na sztywno az utworzy sie piana, nastepnie dodajemy cukier nadal ubijamy az powstanie lsniaca sztywna beza.
Do naczynia z maka wlewamy rozpuszczona czekolade, alkohol i reszte skladnikow oprocz bialek. Na najnizszych obrotach miksujemy wszystko, po czym laczymy z bialkami i ponownie na najnizszych obrotach laczymy skladniki, nie za dlugo. Forme do babki z kominem natluszczamy i wysypujemy lekko albo maka albo kaszka manna i wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 40 minut. Sprawdzamy babke patyczkiem pod koniec pieczenia- powinien byc suchy jezeli ciasto jest upieczone, jezeli nie- pieczemy dalej. Mozna babke posypac cukrem pudrem albo polac polewa czekoladowa.
Buttermilk chocolate cake
220 g all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 baking powder
100 g milk chocolate, broken
35-40 g baking cocoa
2 tbsp milk
70 ml unflavoured oil
1 tsp instant coffee
2-3 tbp alcohol i.e. Bailey's
120 ml buttermilk
one egg
3 large egg whites
140 g caster sugar
a tiny pinch of salt (optional)
Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Prepare your bundt pan (20 cm in diameter) : grease it and then sprinkle with some semolina or all-purpose flour.
Prepare three large bowls and a heavy-based pan.
Sieve flour, baking powder, soda, cocoa, salt over the first bowl. Add the instant coffee to it, mix the ingredients and set aside.
In the second bowl beat the egg slightly. Then add the buttermilk and oil. Combine those well and set aside.
Put the broken chocolate in the pan and pour the milk over it. Melt the chocolate, stirring continuously, over a low gas, then set aside and let it cool.
In the third bowl whisk the egg whites until soft peaks form. Gradually add the sugar, still mixing, until you get a shiny stiff cloudy mixture.
Combine the wet ingredients with the dry ones and the alcohol. Then combine the batter with whites, mixing on lowest speed. Pour the dough into the prepared tin and place in the oven just in the middle. Bake until inserted skewer comes out clean, circa 40 minutes.
Do naczynia z maka wlewamy rozpuszczona czekolade, alkohol i reszte skladnikow oprocz bialek. Na najnizszych obrotach miksujemy wszystko, po czym laczymy z bialkami i ponownie na najnizszych obrotach laczymy skladniki, nie za dlugo. Forme do babki z kominem natluszczamy i wysypujemy lekko albo maka albo kaszka manna i wylewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika na srodkowa polke i pieczemy okolo 40 minut. Sprawdzamy babke patyczkiem pod koniec pieczenia- powinien byc suchy jezeli ciasto jest upieczone, jezeli nie- pieczemy dalej. Mozna babke posypac cukrem pudrem albo polac polewa czekoladowa.
Buttermilk chocolate cake
220 g all-purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 baking powder
100 g milk chocolate, broken
35-40 g baking cocoa
2 tbsp milk
70 ml unflavoured oil
1 tsp instant coffee
2-3 tbp alcohol i.e. Bailey's
120 ml buttermilk
one egg
3 large egg whites
140 g caster sugar
a tiny pinch of salt (optional)
Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Prepare your bundt pan (20 cm in diameter) : grease it and then sprinkle with some semolina or all-purpose flour.
Prepare three large bowls and a heavy-based pan.
Sieve flour, baking powder, soda, cocoa, salt over the first bowl. Add the instant coffee to it, mix the ingredients and set aside.
In the second bowl beat the egg slightly. Then add the buttermilk and oil. Combine those well and set aside.
Put the broken chocolate in the pan and pour the milk over it. Melt the chocolate, stirring continuously, over a low gas, then set aside and let it cool.
In the third bowl whisk the egg whites until soft peaks form. Gradually add the sugar, still mixing, until you get a shiny stiff cloudy mixture.
Combine the wet ingredients with the dry ones and the alcohol. Then combine the batter with whites, mixing on lowest speed. Pour the dough into the prepared tin and place in the oven just in the middle. Bake until inserted skewer comes out clean, circa 40 minutes.
Wspaniała. Przyznam, że i ja nie lubię tego szumu przed świętami. Ba, nawet pieczenie w ilościach prawie hurtowych nie sprawia takiej przyjemności.
OdpowiedzUsuńmoże i łatwa ale prezentuje się na tych przepięknych zdjęciach dostojnie i luksusowo oraz niezwykle pysznie
OdpowiedzUsuńmasz bardzo ladna foremke i babeczka wyglada slicznie:)
OdpowiedzUsuńpiękna jest
OdpowiedzUsuńBabka wygląda imponująco, pewnie pyszna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, aż łatwa to jej dodatkowy atut. Ja uwielbiałam sprzątać, a do kuchni to wołami było ciężko mnie zaciągnąć :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBabka niesamowicie smakowita :)
OdpowiedzUsuńJa byłam dziwnym dzieckiem, bo to ja wyciągałam kartkę, wypisywałam, co trzeba zrobić i ganiałam wszystkich do roboty, chociaż i tak sama robiłam większość, bo mojego brata do roboty trudno zmusić, a rodzice pracowali i mieli problemy ze zdrowiem. Za to w kuchni szalałam już z rodzicami :) Lubiłam to wszystko :) Za to teraz, kiedy mam dziecko, na samą myśl o sprzątaniu przedświątecznym robi mi się źle na duszy ;) Ale jak już się wezmę do roboty, to szaleję :D
Również nie lubię tych porządków, chciałabym tylko gotować i piec, a reszta niech się zajmie sprzątaniem :D
OdpowiedzUsuńBabek w swoim życiu robiłam dość mało, ale po łatwe przepisy sięgam dość często, więc chętnie wypróbowałabym ten ;) Wygląda wyśmienicie;)
I love this bundt cake - it's so dark and rich and beautiful! I am featuring this post in today's Friday Food Fetish roundup (with a link-back and attribution), but please let me know if you have any objections. It's a pleasure to be following your creations…
OdpowiedzUsuńDziekuje Wam wszystkim za pozostawiony slad. Ciesze sie ze babka spodobala sie wiekszosci, mam nadzieje ze bedzie rowniez bardzo smakowac.
OdpowiedzUsuńJavelin,
that is absolutely fine and thank you for letting me know.
Mmmm... Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia robisz!
:)
Rewelacyjna babeczka! Pięknie wygląda. Cudowne zdjęcia robisz:)
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko!
OdpowiedzUsuńNa Twoj blog trafilam ok. miesiąc temu, ale już jestem od niego uzależniona.Zagladam tu codzinnie by sprawdzic co nowego, poczytać Twoje wpisy, napatrzec na te cudowne fotografie.Jesteś bardzo ciepłą osobą, wyczuwam to doskonale.Ogrzewam sie troszkę kiedy tutaj jestem:-).
Upieklam twoją babke czekoladową. Wyśmienita!Wilgotna, mocno czekolodowa, aromatyczna...Po wystudzeniu prawie od razu znikła. Udała sie wspaniale!
A dzisiaj zrobie Twoje błyskawiczne racuchy na maślance.Jestem pewna, że też będą udane i wyjatkowo smaczne!
Dziekuje Agnieszko i gratuluję.
Jestem Twoją Fanką
Tigra
Tigro,
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo!:-) i ciesze sie ze babka Ci smakowala.
Dziekuje bardzo za Twe cieple zyczliwe slowa:-)
Pozdrawiam najserdeczniej!
Popełniłam dziś tę babkę! Cudna jest! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała. Pozdrawiam.
UsuńCzy zamiast mąki krupczatki można dodać innej bez szkody dla przepisu
OdpowiedzUsuńRenata
Można dodać pszennej.
Usuń