link
facebook login BAYADERKA : Delikatna zupa kalafiorowo-serowa z croutons i swieza pietruszka

wtorek, 5 czerwca 2012

Delikatna zupa kalafiorowo-serowa z croutons i swieza pietruszka



Oto kolejna  z moich ulubionych zup. Bardzo delikatna, prosta pod wzgledem przygotowania zupa z mlodego kalafiora i sera cheddar, podana z croutons- francuskimi grzankami i swieza drobno posiekana pietruszka.


Delikatna zupa kalafiorowo-serowa, z croutons i pietruszka
na ok. 3-4 porcje

Uwaga: ze wgledu na to, ze sery generalnie zawieraja dosyc duzo soli, ograniczamy jej uzycie do tej zupy.

mlody kalafior, sredniej wielkosci
300 g sera
2 sredniej wielkosci ziemniaki
ok. 800-900 ml bulionu warzywnego
2 lyzki masla
150 ml slodkiej smietanki, najlepiej 30 % tluszczu
ew. sol i pieprz, do smaku ( ja nie uzywalam, patrz uwaga wyzej) 
1-2 lyzki drobno posiekanej naci pietruszki


croutons: 
lyzka masla 
2-3 kawalki bialego chleba, najlepiej czerstwego i bez ziaren czy maku

dodatkowo: 
nac swiezej pietruszki, umyta i pokrojona bardzo drobno

Kalafior  myjemy i odkrawamy zielona czesc. Kwiat kalafiora lamiemy na mniejsze czesci i wkladamy do wiekszego garnka, zalewamy bulionem. Ziemniaki myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze czesci, myjemy ponownie i wrzucamy do garnka z kalafiorem, dodajemy maslo. Warzywa gotujemy pod przykryciem okolo 25 minut albo do momentu kiedy beda miekkie. Laczymy je z 1-2 lyzki posiekanej pietruszki i gotujemy kilka minut, w miedzyczasie wsypujac do garnka potarty ser, najepiej stopniowo. Od tego momentu mieszamy zupe dosyc czesto- zupy z serem maja tendencje do przywierania do dna garnka. Wlewamy smietanke i zagotowujemy zupe. Jezeli pojawia sie szumy, zdejmujemy je natychmiast.
Zupe studzimy i blenderujemy na gladko.

Croutons:
Oryginalne croutons sa grzankami przygotowanymi z chleba obranego ze skorki. Zatem odcinamy skorke (mozna ja ewentualnie zostawic, nam to nie przeszkadzalo). Po czym kazdy kawalek chleba kroimy tak aby otrzymac kostke: wzdluz i wszerz. Na patelni rozgrzewamy maslo i wrzucamy na goraca patelnie nasz chleb pokrojony w kosteczke. Rumienimy go z kazdej strony, przewracajac od czasu do czasu. Zdejmujemy patelnie z ognia jak tylko nasze croutons ladnie sie zrumienia.
Podajemy zupe z swieza posiekano drobno pietruszka i croutons albo bagietka.



2 komentarze:

  1. Na pewno poprosiłabym o dokładkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers