link
facebook login BAYADERKA : Bulki z duszona cebulka i pieczarkami

sobota, 28 lipca 2012

Bulki z duszona cebulka i pieczarkami






Polska duszona cebulka.
Francuska zupa cebulowa.
Bialys.
Buleczki z pieczarkami i cebulka znane chyba na cala Polske, z takiej malej budki przy miejskim PKS-ie.
Lubie, nawet bardzo.
I te buleczki- duszona cebulka, pieczarki, duzo pieprzu, nieco soli- moje ulubione wytrawne drozdzowe.



Buleczki z duszona cebulka i pieczarkami
okolo 10 bulek


rozczyn:

12 g swiezych drozdzy
100 ml wody letniej
75 g maki chlebowej
1/2 lyzeczki cukru


ciasto wlasciwe:

350 g maki chlebowej + wiecej do obsypania stolnicy i oproszenia rak
170 g wody
jedno jajko
50 g masla
lyzeczka soli


farsz:
350 g cebuli, waga po obraniu, pokrojonej w kostke
350-380 g pieczarek, umytych i pokrojonych
sol
swiezo zmielony pieprz
1.5 -2 lyzki masla
lacznie: 500 g farszu 

Kilka godzin wczesniej przygotowujemy farsz.
Na patelni rozgrzewamy maslo, najlepiej nad srednim plomieniem. Wrzucamy na patelnie pokrojona drobno cebulke. Dusimy okolo 15 minut: cebulka zmieni swoj kolor na jasno brazowy, bedzie miekka i slodkawa w smaku. Od czasu do czasu ja mieszamy aby nie przypalic. Dodajemy pieczarki, dusimy w podobny sposob. W razie potrzeby dodajemy nieco wiecej masla. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Farsz powinien byc lekko pikantny. Jak tylko pieczarki zmiekna i farsz bedzie gotowy i doprawiony, zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy rozczyn: drozdze kruszymy, zasypujemy cukrem, odstawiamy na okolo 5 minut. Zalewamy letnia woda, wsypujemy make. Mieszamy- powinnismy otrzymac konsystencje podobna do kwasnej smietany. Nakrywamy sciereczka albo folia spozywcza i odstawiamy w cieple nieprzewiewne miejsce na okolo 15 minut- rozczyn powinien sie uniesc, spienic, zwiekszyc swa objetosc.
Kiedy rozczyn bedzie gotowy, laczymy z nim jajko, wode i stopniowo, dodajemy make, wyrabiajac ciasto. Dodajemy sol i wiecej maki, pod koniec dodajemy maslo. Ciasto wyrabiamy za pomoca miksera lacznie okolo 8 minut, recznie okolo kwadransa. Ciasto bedzie nieco luzne, troche lsniace, gladkie. Dobrze wyrobione ciasto drozdzowe mozna poddac malemu testowi: odrywamy niewielki kawalek i rozciagamy nad oknem, przez ktore wpada swiatlo albo ew. swiatlem sztucznym. Jezeli ciasto sie nie rozerwie, jest idealnie wyrobione, jezeli sie urywa, potrzeba je jeszcze wyrabiac kilka minut dluzej. *
Ciasto wkladamy do miski. Nakrywamy folia spozywcza/ plotnem i odstawiamy do wyrosniecia na okolo godzine. Po czym stolnice posypujemy maka. Wbijamy piesc w ciasto, wykladamy je na stolnice. Oproszamy dlonie maka. Dzielimy ciasto na dziesiec rownych kawalkow. I z kazdego kawalka formujemy bulke, rozplaszczamy ja miedzy dlonmi. Rozciagamy tak aby w srodku powstalo lekkie wglebienie i do tego wglebienia lyzka nakladamy farsz, dosyc sporo. Mozna bulke splaszczona juz polozyc na forme do pieczenie (natluszczona albo wylozona papierem do pieczenia) i na nia nalozyc farsz, tak moze byc latwiej.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Celsjusza. Buleczki pieczemy okolo 15 minut, powinny miec lekko brazowy kolor,moje na zdjeciach byly bladsze- nie moglam sie ich po prostu doczekac :) Smacznego.

* window pane test- metoda pochodzi z ksiazki Dana Leadera ''Local Breads'', o ktorej wspominalam przy okazji postu o chlebie z rodzynkami i orzechami,  pieknego francuskiego pain au levain z prazonymi orzechami  i jeszcze wczesniej przy okazji pysznej maslanej czeskiej chalki z platkami migdalow.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają te bułeczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubie takie bułeczki! piękne są ! i taakie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, bielskie bułeczki z pieczarkami, kultowy smak. Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Świetny blog- będę wpadać!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszny pomysł na niedzielne śniadanie!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers