Domowe muesli, na ktore przepis znalazlam w jednej z ksiazek J. Oliviera.
Pyszne i zdrowe. Zdecydowanie jedno z najszybszych i pozywniejszych sniadan, jakie jadamy.
Przepis ponizej to kilka porcji muesli. W wersji ultra zdrowej mozna serwowac je z jogurtem naturalnym lub greckim z dodatkiem miodu.
Pukkolla
na podstawie przepisu J. Oliviera
3-4 garscie owsianych platkow gorskich
garsc suszonych moreli
garsc suszonych daktyli ( moga tez byc figi)
garsc rodzynek
garsc posiekanych orzechow, dowolnego rodzaju
mleko
cukier lub miod
jogurt naturalny (zamiast mleka)
swieze owoce: banany pokrojone w plasterki, maliny, porzeczki, jezyny, borowka, jagody, poziomki
Platki laczymy z mlekiem. Mieszamy lyzka, dodajemy pokrojone na drobno: suszone owoce i orzechy. Wkladamy calosc do duzego naczynia i umieszczamy w lodowce, najlepiej na cala noc. Rano, tuz przed podaniem: mieszamy czesc pukkolli z swiezymi owocami, tak jak lubimy i slodzimy jezeli to konieczne. Smacznego:)
To w sumie trochę taka nocna owsianka z dodatkami ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńz jagodami albo malinami i gęstym,kremowym jogurtem mogłabym je jeść każdego dnia!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia Agnieszko!
m.
uwielbiam takie śniadanie i takie zdjęcia
OdpowiedzUsuń