link
facebook login BAYADERKA : Ciasto ze sliwkami i kruszonka/ Crumble and plum cake

sobota, 15 września 2012

Ciasto ze sliwkami i kruszonka/ Crumble and plum cake





Z serii ciasta ucierane. To jest blyskawiczne :) Samo ciasto przygotowuje sie okolo kwadransu. Z sezonowymi owocami i delikatna kruszonka z maczki migdalowej.
Jest bardzo mieciutkie dzieki kremowemu serkowi, ktory i tak pozostaje lekko wyczuwalny w ciescie.

   Blyskawiczne ciasto ze sliwkami i kruszonka

skladniki na niewielka keksowke

100 g masla
100 g cukru
100 g serka kremowego Philadelphia
150 g maki
jedno duze jajko
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1/3 lyzeczki sody oczyszczonej
ziarenka wyluskane z 1/3 laski wanilii
okolo  10-12 sliwek, bez pestki, pokrojonych w plasterki

kruszonka
20 g maczki migdalowej
20 g cukru
niepelna lyzeczka masla

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Maslo ucieramy z cukrem do puszystosci.
Wbijamy jajko. Ucieramy mase az bedzie biala i bardzo puszysta, to bardzo wazne.
 Dodajemy serek i wanilie, ucieramy tylko do polaczenia.

Make przesiewamy z proszkiem i soda.
Dodajemy do masy maslanej. Laczymy za pomoca widelca, bardzo krotko.
Ciasto bedzie bardzo geste i dzieki temu uniesie mokre owoce.
Wykladamy ciasto do przygotowanej foremki (wylozonej papierem do pieczenia
albo natluszczonej maslem) Wyrownujemy szpatulka.
Wykladamy owoce na wierzch, mokra czescia do gory.
Owoce posypujemy kruszonka, ktora przygotowujemy przez
polaczenie cukru, maczki i masla.
Pieczemy okolo 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Mozna posypac ciasto cukrem pudrem, choc jest wystarczajaco slodkie.
Smacznego :)



12 komentarzy:

  1. Baaaardzo lubię takie delikatne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe... u mnie też dzisiaj śliwkowe :) muszę kiedyś wypróbować ten dodatek serka do ciasta :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasto!
    Chętnie bym wpadła na kawałek. Lubię takie ciasta.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda i tak pewnie też smakuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie proste, aromatyczne ciacha bez zbytniego przepychu! idealne

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda na absolutna delicję :) połączenie ciasta, śliwek i kruszonki, to chyba jedno z lepszych połączeń. Poza tym sezon na śliwki w pełni, więc trzeba wykorzystywać je na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubie sliwki i lubie takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  8. These were so delicious! The google translate was not great but I figured it out and my two and a half year old helped me. Yumm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Można użyć mrożonego rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale rozmroziłabym najpierw i odcedziłam dokładnie tak aby nadmiar wody nie spowodował zakalca.

      Usuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers