link
facebook login BAYADERKA : Stroopwaffels- ciastka holenderskie

niedziela, 23 września 2012

Stroopwaffels- ciastka holenderskie



Poczatki mych studiow beda mi zawsze niezmiennie kojarzyc sie z trzema rzeczami.
Dzielnica Angel- Islington w polnocnym Londynie ( moja ulubiona :) 
Przesiadywaniem do poznych wieczornych godzin w ksiegarni Borders w tejze dzielnicy. 
Stroopwaffel, czyli kruchymi maslanymi ciastkami, znanymi w UK jako caramel waffers.
Nie zapomne smaku tych ciastek jedzonych po raz pierwszy, slodkiego klejacego sie karmelu i niesamowicie aromatycznej kawy.
I tak okolo dziesiec lat wstecz wcale mi do glowy by nie przyszlo, ze bede sie kiedys zastanawiac nad tym jak przygotowac stroopwaffels w domu. Zreszta te ciastka wygladaly i smakowaly tak wyjatkowo, ze nie uwierzylabym chyba, gdyby ktos powiedzial ze wlasciwie mozna je upiec w domu, pod warunkiem ze jestesmy posiadaczami specjalnej maszynki do wypiekania tych ciastek, tzw. pizzelle maker.
Przepis na te ciastka pochodzi z ksiazki Dutch Delights , ktorej autorka jest Sylvia Pessireron, a znalazlam go na stronie Kitchen Butterfly.


Stroopwaffels- ciastka holenderskie

na ciastka:

250 g maki pszennej
100 g miekkiego brazowego cukru ( uzylam soft brown sugar)
200 g masla
10 g drozdzy instant
jedno jajko, lekko ubite
szczypta soli

skladniki na mase: *

600 g syropu ''golden syrup''
300 g cukru trzcinowego
100 g masla
1/2 lyzeczki cynamonu


Przygotowujemy ciasto. Przesiana make przesypujemy do duzej miski. Uzywajac dwoch ostrych nozy,siekamy maslo, laczac je w ten sposob z maka.
Drozdze rozpuszczamy w dwoch lyzkach cieplej ( pokojowej) temperaturze. Dodajemy je do maki.
Dodajemy jajko, cukier i wyrabiamy ciasto, okolo 10 minut tak aby bylo gladkie i miekkie.
Przygotowane ciasto wkladamy do miski i odstawiamy na okolo 45  minut do godziny, do wyrosniecia.

Przygotowujemy syrop/ mase w miedzyczasie:
Golden syrup, cukier trzcinowy i cynamon laczymy w dosyc duzym rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy okolo 10 minut. Po tym czasie z goraca masa laczymy maslo pokrojone w kawaleczki. Jak tylko masa zgestnieje, zdejmujemy garnek z ognia.  Masa ostudzona, gestnieje, dlatego w miare ciepla trzeba smarowac ciastka.

Nasza maszynke do ciastek nagrzewamy. Kiedy ciasto juz wyrosnie, dzielimy je na mniej wiecej 10-12 kawalkow. Z kazdego kawalka formujemy kuleczke, ktora pozniej trzeba nieco rozplaszczyc. Na rozgrzana plytki maszynki wykladamy splaszczone kuleczki, zamykamy maszynke i pieczemy ciastka okolo 2-3 minut (w zaleznosci od mocy maszynki/temperatury pieczenia). Dosyc cieple ciastka smarujemy masa, przykrywamy drugim ciastkiem tak jakbysmy przekladali markizy. Ciastka przeklada sie cieple, jak tylko ostudza sie, sa bardzo chrupkie i lamia sie w dloniach.
Ciastka je sie z bardzo ciepla kawa, tak jak pokazane jest na zdjeciach wyzej, w ten sposob ciastko mieknie i rozplywa sie w ustach. Smacznego :)


* Masy z wyzej podanej skladnikow wyszlo bardzo duzo. Proponuje przygotowac z polowy skladnikow i dodac nieco wiecej cynamonu, jezeli lubimy.

17 komentarzy:

  1. Aż pod kupne podpadają swoim wyglądem ;D.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, dostałam strasznego apetytu na takie, maszynki do zrobienia tylko brak:(

    OdpowiedzUsuń
  3. jej, moje ukochane ciastka i to w domowej wersji, genialne! Szkoda, że nie mam maszynki do takich ciastek :(

    OdpowiedzUsuń
  4. straszznie kuszą...myslisz ze w gofrownicy by wyszły?

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimi, mysle ze niestety nie. Plytki maszynki na ktorych sie piecze te ciastka sa bardzo plaskie, z gofrownica jest tak ze ciasto wlewa sie doslownie pomiedzy wglebienia. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. wyszły ci obłędnie:) otwieram po nie buzie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maszynki nie mam. Żałuję tego okrutnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy takich nie jadłam. Żałuję, że nie mam sprzętu żeby je zrobić, bo wyglądają obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie wyglądają! A myślisz, że mogę się pokusić i zrobić je w maszynce do pieczenia wafli? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędne:)))
    A gdzie to się kupuje , to urządzenie?

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne!a czy maszynkę można kupić w UK?podlinkujesz?zakochałam się od pierwszego wejrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne te ciasteczka Agnieszko! Nie mogę się na nie napatrzeć. Cudeńka!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. No wlasnie, maszynka... Chyba do Holandii po nie skoczę ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Miałam je okazje skosztować i były pyszne. Gdybym była szczęśliwą posiadaczką maszynki od razu bym się za nie zabrała. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maszynke mozna zakupic w Polsce na stronie Allegro, ale to jest bardziej kwestia szczescia.
    Ja kupilam swoja na amazon.com. W UK nie moglam jej dostac.
    Oto link:

    http://www.amazon.com/Cuisinart-WM-PZ2-Pizzelle-Press/dp/B00006F2ME


    Bardzo Wam wszystkim dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. zapisuję sobie do zrobienia bo mnie tymi ciastkami urzekłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers