Bardzo lubie polaczenie czekolady i owocow. Kombinacje zas bialej czekolady i brzoskwin uwazam za szczegolnie udana :-)
Deser jest delikatny, lekko mazisty, jest bardzo dobry i podobny do sernika jaki kiedys jadlam u mojej Babci. Z ta roznica ze Babcia nie piekla sernika z brzoskwiniami i kruszonka a sernik z owocami i beza.
Sernik jest rewelacyjny, w sam raz na Wielkanoc.
Sernik z biala czekolada, brzoskwiniami i kruszonka
na forme prostokatna 20 cm x 30 cm
200 g bialej czekolady
500 g sera quark750 g serka kremowego, np. Philadelphia
240 g cukru
2 lyzeczki aromatu waniliowego
4 jajka
30 ml smietanki slodkiej, min. 30 % tluszczu
2 lyzki soku z swiezo wycisnietej cytryny
2-3 lyzki maki pszennej lub budyniu
dodatkowo:
okolo 200-250 g brzoskwin z puszki, odsaczonych i pokrojonych drobno *
3 lyzki maki
3 lyzki cukru
lyzka masla schlodzonego
Ser laczymy za pomoca blendera lub zwyklego miksera, dodajemy cukier, sok z cytryny, make. Do malego garnuszka o mocnym dnie wkladamy polamana na malutkie kawalki biala czekolade i laczymy ze smietanka. Rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalowce na najnizszej mocy. Po rozpuszczeniu (ale nie zagotowaniu) mieszamy czekolade tak aby byla gladka i nieco ostygla. Taka lekko przestudzona czekolade laczymy z masa serowa. Miksujemy do calkowitego polaczenia. Dodajemy aromat. Wbijamy do masy po jednym jajku i miksujemy krotko, tylko do polaczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Forme wykladamy papierem do pieczenia (20 cm x 30 cm).
Niewielka czesc pokrojonych i dobrze odsaczonych brzoskwin dodajemy domasy serowej, mieszamy szpatulka. Mase wylewamy do formy. Na wierzch wykladamy kawalki odsaczonychowocow, dosyc drobno pokrojonych. Mozna przygotowac kruszonke: 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru, nieco czubata lyzka masla schlodzonego- skladniki zagniatamy tak by utworzyly kule, nastepnie rozkruszamy na piasek. Kruszonka posypujemy sernik. Pieczemy okolo 1h 30 minut. Sernik studzimy przez okolo godzine w wylaczonym piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami) nastepnie wyciagamy forme, wstawiamy do lodowki na okolo 12 h.
* Owoce mozna przygotowac na noc przed pieczeniem. Musza byc bardzo dokladnie odsaczone z syropu.
O Kochana! Mnie na sernik, zwłaszcza Twój, nie trzeba dwa razy prosić :o)
OdpowiedzUsuńobłędny :D
OdpowiedzUsuńBajeczny!
OdpowiedzUsuńczy na tortownicę 24cm będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak. Wtedy forme do tortownicy owijamy od zewnatrz folia aluminiowa i pieczemy w kapieli wodnej.
Usuńhmmm spróbuję:)))choć nigdy w ten sposób nie piekłam. Dzięki Aga za kolejny fajny przepis:*
OdpowiedzUsuńMoja mama taki robi.. pycha ^^
OdpowiedzUsuńz białą czekoladą.. mm musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńCud, miód! Koniecznie muszę wypróbować!:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie, może też coś przypadnie Ci do gustu;)
OdpowiedzUsuńJa tam nie wytrzymam do Wielkanocy :P
OdpowiedzUsuńAch, jest taki ładny! Niezwykle apetyczny.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Pyszny i piękny, czyli ideał :)
OdpowiedzUsuńPiękny i apetyczny ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że wygląda cudownie, to zapowiada się pysznie, tak lekko. Uwielbiam serniki bez spodu, takie całe puszyste i z owocami... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
zamiastczekoladek.blogspot.com
Narazie opartłam się na twoim tradycyjnym serniku, ale kto wie co będzie za jakiś czas, może nawet w te święta... ? ;)
OdpowiedzUsuńPreciosa web y bonitas fotos.
OdpowiedzUsuńsernik: zawsze, wszędzie i pod każdą postacią :) mniamm... :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Na pewno spróbuje. Zawsze coś nowego :)
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada ten sernik chyba wyprobuje go w te Swieta. Mam tylko pytanie - z wiekszosci przepisow wnioskuje ze mieszkasz Agnieszko w UK? Jesli tak, podpowiedz prosze gdzie mozna dostac ten ser quark? Dziekuje. Aga
OdpowiedzUsuńWitaj Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńJa zwykle kupuję quark w Tesco lub w Asda. Opakowanie kosztuje około funta.