link
facebook login BAYADERKA : Sernik wielkanocny: z biala czekolada i brzoskwiniami

wtorek, 19 marca 2013

Sernik wielkanocny: z biala czekolada i brzoskwiniami


Bardzo lubie polaczenie czekolady i owocow. Kombinacje zas bialej czekolady i brzoskwin uwazam za szczegolnie udana :-)
Deser jest delikatny, lekko mazisty, jest bardzo dobry i podobny do sernika jaki kiedys jadlam u mojej Babci. Z ta roznica ze Babcia nie piekla sernika z brzoskwiniami i kruszonka a sernik z owocami i beza.
Sernik jest rewelacyjny, w sam raz na Wielkanoc.

Sernik z biala czekolada, brzoskwiniami i kruszonka
na forme prostokatna 20 cm x 30 cm


200 g bialej czekolady
500 g sera quark
750 g serka kremowego, np. Philadelphia
240 g cukru
2 lyzeczki aromatu waniliowego
4 jajka
30 ml smietanki slodkiej, min. 30 % tluszczu
2 lyzki soku z swiezo wycisnietej cytryny
2-3 lyzki maki pszennej lub budyniu

dodatkowo: 
okolo 200-250 g brzoskwin z puszki, odsaczonych i pokrojonych drobno * 
3 lyzki maki 
3 lyzki cukru 
lyzka masla schlodzonego 
Ser laczymy za pomoca blendera lub zwyklego miksera, dodajemy cukier, sok z cytryny, make. Do malego garnuszka o mocnym dnie wkladamy polamana na malutkie kawalki biala czekolade i laczymy ze smietanka. Rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalowce na najnizszej mocy. Po rozpuszczeniu (ale nie zagotowaniu) mieszamy czekolade tak aby byla gladka i nieco ostygla. Taka lekko przestudzona czekolade laczymy z masa serowa. Miksujemy do calkowitego polaczenia. Dodajemy aromat. Wbijamy do masy po jednym jajku i miksujemy krotko, tylko do polaczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza. Forme wykladamy papierem do pieczenia (20 cm x 30 cm).
Niewielka czesc pokrojonych i dobrze odsaczonych brzoskwin dodajemy domasy serowej, mieszamy szpatulka. Mase wylewamy do formy. Na wierzch wykladamy  kawalki odsaczonychowocow, dosyc drobno pokrojonych. Mozna przygotowac kruszonke: 3 lyzki maki, 3 lyzki cukru, nieco czubata lyzka masla schlodzonego- skladniki zagniatamy tak by utworzyly kule, nastepnie rozkruszamy na piasek. Kruszonka
posypujemy sernik. Pieczemy okolo 1h 30 minut. Sernik studzimy przez okolo godzine w wylaczonym piekarniku (z uchylonymi drzwiczkami) nastepnie wyciagamy forme, wstawiamy do lodowki na okolo 12 h.

* Owoce mozna przygotowac na noc przed pieczeniem. Musza byc bardzo dokladnie odsaczone z syropu.




21 komentarzy:

  1. O Kochana! Mnie na sernik, zwłaszcza Twój, nie trzeba dwa razy prosić :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy na tortownicę 24cm będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wtedy forme do tortownicy owijamy od zewnatrz folia aluminiowa i pieczemy w kapieli wodnej.

      Usuń
  3. hmmm spróbuję:)))choć nigdy w ten sposób nie piekłam. Dzięki Aga za kolejny fajny przepis:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama taki robi.. pycha ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. z białą czekoladą.. mm musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cud, miód! Koniecznie muszę wypróbować!:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie, może też coś przypadnie Ci do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tam nie wytrzymam do Wielkanocy :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, jest taki ładny! Niezwykle apetyczny.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny i piękny, czyli ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że wygląda cudownie, to zapowiada się pysznie, tak lekko. Uwielbiam serniki bez spodu, takie całe puszyste i z owocami... :)

    Pozdrawiam,
    zamiastczekoladek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Narazie opartłam się na twoim tradycyjnym serniku, ale kto wie co będzie za jakiś czas, może nawet w te święta... ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik: zawsze, wszędzie i pod każdą postacią :) mniamm... :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis. Na pewno spróbuje. Zawsze coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pieknie wyglada ten sernik chyba wyprobuje go w te Swieta. Mam tylko pytanie - z wiekszosci przepisow wnioskuje ze mieszkasz Agnieszko w UK? Jesli tak, podpowiedz prosze gdzie mozna dostac ten ser quark? Dziekuje. Aga

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj Agnieszko :)
    Ja zwykle kupuję quark w Tesco lub w Asda. Opakowanie kosztuje około funta.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers