link
facebook login BAYADERKA : 5 sty 2013

sobota, 5 stycznia 2013

Na sniadanie: puszyste placuszki z jablkami



Placuszki bardzo puszyste wrecz ze biszkoptowe, z dodatkiem potartych jablek i cynamonu. Swietnie sie sprawdza na podwieczorek lub leniwe sniadanie.



Placuszki biszkoptowe z jablkami

2 jablka, obrane i potarte na tarce
lyzeczka cynamonu
3 jajka, sredniej wielkosci (bialka i zoltka osobno)
100 g cukru pudru + 3 czubate lyzki cukru pudru
niewielka szczypta soli
70 g oleju
230 g maki pszennej luksusowej
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
75 g jogurtu naturalnego

Zoltka rozklocamy z cukrem pudrem, dodajemy potarte jablka i cynamon. Odstawiamy.
Bialka ubijamy na sztywno, na najwyzszych obrotach miksera, tak aby powstala beza lsniaca i sztywna. Powoli dodajemy do bezy 3 lyzki cukru pudru. Miksujemy 2 minuty i odstawiamy beze.
Make przesiewamy z soda. Laczymy ja z zoltkami, jajkami itd. Powstanie dosyc gesta masa. Na przemian z olejem wkladamy powstala mase do ubitych bialek, laczymy bardzo delikatnie tak aby ciasto nie stracilo za duzo na swej objetosci.
Na patelni rozgrzewamy odrobine masla lub oleju. Na rozgrzany tluszcz wylewamy lyzeczka ciasto, po lyzeczce na jednego placuszka. Smazymy po 2-3 na patelni, na wolnym plomieniu, okolo 1-2 minut na kazdej ze stron. Placuszki zdejmujemy z ognia, podajemy cieple, z cukrem pudrem, syropem klonowym lub konfitura. Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers